Original scientific paper
https://doi.org/10.31895/hcptbn.20.1-2.1
Stability of water-soluble vitamins in formulations of liquid enteral nutrition
Lidija Brkljačić
; Ruđer Bošković Institute, Division of Organic Chemistry and Biochemistry, Bijenička cesta 54, Zagreb, Croatia
Kristina Pregiban
; Ruđer Bošković Institute, Division of Organic Chemistry and Biochemistry, Bijenička cesta 54, Zagreb, Croatia
Marijana Ceilinger
; Belupo, Pharmaceuticals & Cosmetics Inc., Danica 5, Koprivnica, Croatia
Lenkica Penava
; Belupo, Pharmaceuticals & Cosmetics Inc., Danica 5, Koprivnica, Croatia
Marijeta Kralj
; Ruđer Bošković Institute, Division of Molecular Medicine, Bijenička cesta 54, Zagreb, Croatia
Ivanka Jerić
; Ruđer Bošković Institute, Division of Organic Chemistry and Biochemistry, Bijenička cesta 54, Zagreb, Croatia
*
* Corresponding author.
Abstract
Enteralne formulacije su posebna hrana oblikovana da osigura dovoljne količine energije, makro- i mikronutrijenata za potpunu ili djelomičnu prehranu pacijenata koji ne mogu konzumirati dovoljno hrane za zadovoljenje dnevnih potreba organizma. U sklopu projekta, čiji je cilj pružiti personalizirana prehrambena rješenja za osobe s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka i dijabetesa, pripravljene su tri formulacije enteralne prehrane koje sadrže proteine, masti, ugljikohidrate i vlakna te esencijalne vitamine i minerale. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti učinke temperature i vremena skladištenja na kemijske promjene i razgradnju vitamina topivih u vodi. Sadržaj vitamina je analiziran u svježe pripremljenim uzorcima, tri mjeseca nakon čuvanja u temperaturnim komorama na 37°C i nakon šest mjeseci čuvanja na sobnoj temperaturi od 23°C. Rezultati pokazuju smanjenje sadržaja vitamina, ali uočena je različita stabilnost pojedinačnih vitamina ovisno o vremenu skladištenja i temperaturi skladištenja. Općenito, formulacije su pokazale pad koncentracije nestabilnih vitamina C, B1 i B5, ali i B2, B6 i B7, koji se smatraju stabilnijima. Rezultati su razmatrani u kontekstu sastava makronutrijenata u formulacijama, uočenih promjena u reološkim svojstvima i temperaturne nestabilnosti pojedinih vitamina. Ova studija naglašava važnost pažljivog odabira sastojaka formulacija, posebice izvora proteina, masti i ugljikohidrata, jer različite interakcije između komponenata mogu utjecati na sadržaj vitamina.
Keywords
enteral nutrition; malnutrition; water-soluble vitamins; vitamin stability
Hrčak ID:
337627
URI
Publication date:
1.7.2025.
Visits: 115 *