Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31895/hcptbn.20.1-2.1

Stability of water-soluble vitamins in formulations of liquid enteral nutrition

Lidija Brkljačić ; Ruđer Bošković Institute, Division of Organic Chemistry and Biochemistry, Bijenička cesta 54, Zagreb, Croatia
Kristina Pregiban ; Ruđer Bošković Institute, Division of Organic Chemistry and Biochemistry, Bijenička cesta 54, Zagreb, Croatia
Marijana Ceilinger ; Belupo, Pharmaceuticals & Cosmetics Inc., Danica 5, Koprivnica, Croatia
Lenkica Penava ; Belupo, Pharmaceuticals & Cosmetics Inc., Danica 5, Koprivnica, Croatia
Marijeta Kralj ; Ruđer Bošković Institute, Division of Molecular Medicine, Bijenička cesta 54, Zagreb, Croatia
Ivanka Jerić ; Ruđer Bošković Institute, Division of Organic Chemistry and Biochemistry, Bijenička cesta 54, Zagreb, Croatia *

* Corresponding author.


Full text: english pdf 616 Kb

page 17-24

downloads: 62

cite


Abstract

Enteralne formulacije su posebna hrana oblikovana da osigura dovoljne količine energije, makro- i mikronutrijenata za potpunu ili djelomičnu prehranu pacijenata koji ne mogu konzumirati dovoljno hrane za zadovoljenje dnevnih potreba organizma. U sklopu projekta, čiji je cilj pružiti personalizirana prehrambena rješenja za osobe s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka i dijabetesa, pripravljene su tri formulacije enteralne prehrane koje sadrže proteine, masti, ugljikohidrate i vlakna te esencijalne vitamine i minerale. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti učinke temperature i vremena skladištenja na kemijske promjene i razgradnju vitamina topivih u vodi. Sadržaj vitamina je analiziran u svježe pripremljenim uzorcima, tri mjeseca nakon čuvanja u temperaturnim komorama na 37°C i nakon šest mjeseci čuvanja na sobnoj temperaturi od 23°C. Rezultati pokazuju smanjenje sadržaja vitamina, ali uočena je različita stabilnost pojedinačnih vitamina ovisno o vremenu skladištenja i temperaturi skladištenja. Općenito, formulacije su pokazale pad koncentracije nestabilnih vitamina C, B1 i B5, ali i B2, B6 i B7, koji se smatraju stabilnijima. Rezultati su razmatrani u kontekstu sastava makronutrijenata u formulacijama, uočenih promjena u reološkim svojstvima i temperaturne nestabilnosti pojedinih vitamina. Ova studija naglašava važnost pažljivog odabira sastojaka formulacija, posebice izvora proteina, masti i ugljikohidrata, jer različite interakcije između komponenata mogu utjecati na sadržaj vitamina.

Keywords

enteral nutrition; malnutrition; water-soluble vitamins; vitamin stability

Hrčak ID:

337627

URI

https://hrcak.srce.hr/337627

Publication date:

1.7.2025.

Article data in other languages: english

Visits: 115 *