Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

KAKVOĆA SVINJSKOG MESA U KRIŽANACA S PASMINAMA PIETREN I HEMPŠIR

Tatjana Jelen ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Dejan Marenčić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Vinko Pintić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Nataša Pintić Pukec ; HSC - Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka, Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 183 Kb

str. 345-352

preuzimanja: 904

citiraj


Sažetak

Proizvođači svinjetine proteklih godina imaju značajne probleme u plasmanu svinjetine, između ostalog i s obzirom na učestalu pojavu blijedog, mekanog i vodnjikavog mesa (BMV) i zbog toga što se sve više traže, i više plaćaju, tovljenici bolje kakvoće mišićnoga tkiva za tzv. specijalnu namjenu (pršut, kulen, specijalne kobasice). Cilj ovog istraživanja je uvođenjem novoga genotipa (HPxPI) po očevoj
strani, poboljšati kakvoću mišićnoga tkiva novostvorenih križanaca. Istraživanje je provedeno na pet obiteljskih gospodarstava s područja Koprivničko križevačke županije. U klaonicama je ispitana kakvoća mišićnoga tkiva (n=200) križanaca, s majčine strane ŠLxVJ, očeva HPxPI, žive mase 100 kg, mjerenjem pH1, pH2 vrijednosti i boje (L*,a*,b*) u m. gracilis. U ukupnom uzorku (n=200) meso poželjne kakvoće prema pH1 vrijednosti imalo je 87% polovica, odnosno 84% polovica prema pH2 vrijednosti. Pojava BMV mesa zabilježena je prema pH1 u 10% polovica, odnosno 14% polovica prema pH2 u ukupnom uzorku. Prosječne utvrđene vrijednosti boje mesa u ukupnom uzorku bile su L*42,92, a*19,37, b*5,08. Najbolju vrijednost boje imale su polovice petog gospodarstva (L*42,56, a*19,43, b*4,74). Najbolja kakvoća polovica, prema (S)EURO standardu, bila je na prvom gospodarstvu sa 22,50% polovica S klase i 52,50% polovica E klase.

Ključne riječi

genotip; svinjske polovice; kakvoća

Hrčak ID:

32758

URI

https://hrcak.srce.hr/32758

Datum izdavanja:

18.2.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.221 *