Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Karakterizacija glukoza-oksidaze iz Penicillium notatum

Haq Nawaz Bhatti ; Industrial Biotechnology Laboratory, Department of Chemistry and Biochemistry, University of Agriculture, PK-38040 Faisalabad, Pakistan
Nabeela Saleem ; Industrial Biotechnology Laboratory, Department of Chemistry and Biochemistry, University of Agriculture, PK-38040 Faisalabad, Pakistan


Puni tekst: engleski pdf 228 Kb

str. 331-335

preuzimanja: 2.028

citiraj


Sažetak

U radu je izolirana glukoza-oksidaza iz filtrata kulture Penicillium notatum. Enzim je zatim pročišćen taloženjem amonijevim sulfatom, ionsko-izmjenjivačkom kromatografijom na dietilaminoetil (DEAE) celulozi i filtracijom na Sephadex gelu. Dobiven je prinos od 25 % enzima, pročišćenog 16,47 puta. Utvrđene su ove vrijednosti: optimalna pH-vrijednost za aktivnost enzima od 5,4, optimalna temperatura od 45 C, Km=10,5 mM i vmax=456 U/mg. Provedena je detaljna kinetička studija temperaturne inaktivacije enzima. Povisivanjem temperature smanjila se entalpija (ΔH*) i entropija aktivacije enzima (ΔS*), a povećala slobodna energija (ΔG*) potrebna za denaturaciju proteina, kao i termostabilnost enzima. U radu se također raspravlja o mogućim uzrocima inaktivacije glukoza-oksidaza pri višim temperaturama.

Ključne riječi

Penicillium notatum; glukoza-oksidaza; termostabilnost; pročišćavanje enzima

Hrčak ID:

39851

URI

https://hrcak.srce.hr/39851

Datum izdavanja:

7.8.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.287 *