Skip to the main content

Review article

Čimbenici koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću mesa divljači

Beáta Koréneková ; Department of Food Hygiene and Technology, University of Veterinary Medicine, Komenského 73, Košice, the Slovak Republic
Marián Korének ; Department of Chemistry, Biochemistry and Physics, University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovak Republik


Full text: croatian pdf 322 Kb

page 365-368

downloads: 1.331

cite

Full text: english pdf 338 Kb

page 389-393

downloads: 979

cite


Abstract

U radu su opisani različiti čimbenici (okoliš, mikrobna kontaminacija, postupanje s divljači, posmrtne promjene na mesu divljači) koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću mesa uzgajane i izlovljene divljači. Naglasak je na ostacima onečišćivača: rizičnim kemijskim elementima (Cd, Pb, Hg), mikotoksinima (aflatoksin, okratoksin, trihotecen), ostacima veterinarskih lijekova (sulfonamid, amprolij, klopidol) i biogenim aminima u mesu divljači, tj. njihovom štetnom utjecaju na ljudsko zdravlje.

Keywords

zdravstvena ispravnost; kvaliteta; meso divljači

Hrčak ID:

40848

URI

https://hrcak.srce.hr/40848

Publication date:

1.11.2008.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 3.498 *