Original scientific paper
Karakterizacija β-glukana izoliranih iz pivskoga kvasca te osušenih različitim metodama
Vesna Zechner-Krpan
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Laboratory of Biochemical Engineering, Industrial Microbiology and Malt and Beer Technology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Vlatka Petravić-Tominac
orcid.org/0000-0002-0680-5702
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Laboratory of Biochemical Engineering, Industrial Microbiology and Malt and Beer Technology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Iva Gospodarić
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Ksaverska cesta 2, POB 291, HR-10001 Zagreb, Croatia
Lana Sajli
; Forensic Science Centre 'Ivan Vučetić', Ilica 335, HR-10000 Zagreb, Croatia
Senka Đaković
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Chemistry and Biochemistry, Laboratory of Organic Chemistry, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Jelena Filipović-Grčić
; University of Zagreb, Faculty of Pharmacy and Biochemistry, Department of Pharmaceutics, A. Kovačića 1, HR-10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Netopljivi β-glukani izolirani su iz pivskoga kvasca primjenom dvaju različitih postupaka: alkalno-kiselinskog (AK) i alkalno-kiselinskog s uklanjanjem manoproteina (AKM). Dobiveni pripravci β-glukana osušeni su na zraku, liofilizacijom i raspršivanjem uz prethodnu obradu ultrazvukom. Takvi su pripravci, dobiveni AK i AKM postupcima, imali približno iste vrijednosti suhe tvari, ukupnih polisaharida i proteina, te udjele ugljika, dušika i kisika određene organskom mikroanalizom. Na udio β-glukana u ukupnim polisaharidima bitno su utjecali različiti postupci izolacije. FT-IR spektri svih pripravaka imali su izgled tipičan za (1→3)-β-D-glukan. Sušenjem na zraku i liofilizacijom došlo je do značajnih promjena strukture čestica i aglomeracije ß-glukana. Sušenje raspršivanjem uz prethodnu obradu ultrazvukom nije dovelo do stvaranja nakupina čestica kao ni do znatnih promjena njihove strukture.
Keywords
β-glukan; izolacija β-glukana; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae
Hrčak ID:
53628
URI
Publication date:
10.6.2010.
Visits: 6.447 *