Skip to the main content

Original scientific paper

Enkapsulacija askorbinske kiseline u hidrofobnom silikagelu

Mariana V. Revuelta ; Center of Applied Biotechnology (CINDEFI), National University of La Plata (UNLP), National Research Council (CONICET), 50 Street #227, C.P. 1900 La Plata, Argentina
Marcela B. Fernández van Raap ; La Plata Physics Institute (IFLP), Department of Physics, National University of La Plata (UNLP), La Plata, Argentina
Pedro Mendoza Zélis ; La Plata Physics Institute (IFLP), Department of Physics, National University of La Plata (UNLP), La Plata, Argentina
Francisco H. Sánchez ; La Plata Physics Institute (IFLP), Department of Physics, National University of La Plata (UNLP), La Plata, Argentina
Guillermo R. Castro orcid id orcid.org/0000-0002-6187-7805 ; Center of Applied Biotechnology (CINDEFI), National University of La Plata (UNLP), National Research Council (CONICET), 50 Street #227, C.P. 1900 La Plata, Argentina


Full text: english pdf 595 Kb

page 347-351

downloads: 1.239

cite


Abstract

Hibridni, organsko-silikatni sol-gel materijal sve se više primjenjuje u prehrambenoj industriji. Stoga je kao nosač za kontrolirano otpuštanje askorbinske kiseline upotrijebljen mikroporozni čvrsti silikatni matriks. Optimirana je jednostupanjska sinteza kojom su dobiveni silikatni kompoziti uz pomoć prekurzora: tetraetoksisilana i metiltrimetoksisilana. Matriksi su hidrofobnog silikagela okarakterizirani Fourier transformiranom infracrvenom spektroskopijom (FTIR) i difrakcijom X-zraka. Specifična površina i poroznost matriksa ispitane su Brunaer-Emmett-Teller (BET) metodom, dok su morfološka svojstva površine matriksa određena skenirajućim elektronskim mikroskopom (SEM). Utvrđeno je da se askorbinska kiselina ovako može upotrijebiti za proizvodnju hrane s dodanom vrijednošću, te za pakiranje prehrambenih proizvoda.

Keywords

hidrofobni silikagel; askorbinska kiselina; pakiranje hrane; hrana s dodanom vrijednošću

Hrčak ID:

71063

URI

https://hrcak.srce.hr/71063

Publication date:

10.8.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.367 *