Skip to the main content

Short communication, Note

Enzimska ekstrakcija hidroksicinamičnih kiselina iz otpada nastalog pri proizvodnji kave

María Teresa Torres-Mancera ; Department of Biotechnology, Metropolitan Autonomous University (UAM-I), Av. San Rafael Atlixco 186, Vicentina 09340, D.F. Mexico
Jesús Cordova-López ; University of Guadalajara (CUCEI), Blvd. Marcelino García Barragán 1421, Olímpica-44430 Guadalajara, Jalisco State, Mexico
Gabriela Rodríguez-Serrano ; Department of Biotechnology, Metropolitan Autonomous University (UAM-I), Av. San Rafael Atlixco 186, Vicentina 09340, D.F. Mexico
Sevastianos Roussos ; Department of Microbial Ecology and Biotechnology, Paul Cezanne University, FST Avenue Escadrille Normandie Niémen, FR-13397 Marseille Cedex 20, France
Ma. Ascención Ramírez-Coronel ; Department of Biotechnology, Metropolitan Autonomous University (UAM-I), Av. San Rafael Atlixco 186, Vicentina 09340, D.F. Mexico
Ernesto Favela-Torres ; Department of Biotechnology, Metropolitan Autonomous University (UAM-I), Av. San Rafael Atlixco 186, Vicentina 09340, D.F. Mexico
Gerardo Saucedo-Castañeda ; Department of Biotechnology, Metropolitan Autonomous University (UAM-I), Av. San Rafael Atlixco 186, Vicentina 09340, D.F. Mexico


Full text: english pdf 124 Kb

page 369-373

downloads: 2.238

cite


Abstract

Ferulinska, kafeinska, p-kumarinska i klorogena kiselina pripadaju u hidroksicinamične kiseline, koje imaju antikarcinogena, protuupalna i antioksidativna svojstva. U radu je ispitana enzimska ekstrakcija hidroksicinamičnih kiselina iz otpada nastalog pri proizvodnji kave. Upotrijebljene su, zasebno i u smjesi, komercijalna pektinaza te enzimski esktrakt dobiven fermentacijom na čvrstoj podlozi od maslinovog ulja ili otpada nastalog pri proizvodnji kave (da bi se potaknula aktivnost feruloil esteraze), s pomoću Rhizomucor pusillus 23aIV. Ukupni je udio kovalentno vezanih i slobodnih hidroksicinamičnih kiselina bio 5276 mg/kg otpada. Od toga je bilo: 58,7 % klorogene; 37,6 % kafeinske; 2,1 % ferulinske i 1,5 % p-kumarinske kiseline. Većina je hidroksicinamičnih kiselina bila kovalentno vezana za staničnu stijenku, i to: 97,2 % p-kumarinske; 94,4 % kafeinske; 76,9 % klorogene i 73,4 % ferulinske kiseline. Pomoću udjela kovalentno vezanih hidroksicinamičnih kiselina izračunat je prinos ekstrahiranog enzima. Maksimalni je udio fermentacijom proizvedenog CO2 postignut na čvrstoj podlozi od maslinovog ulja, i to za kraće vrijeme nego na podlozi od otpada nastalog pri proizvodnje kave, iako je feruloil esteraza proizvedena primjenom ove druge podloge pokazala aktivnost veću za 31,8 %. Prema spoznajama autora ovo je prvo istraživanje u kojem su određeni udjeli vezanih i slobodnih hidroksicinamičnih kiselina u otpadu nastalom pri proizvodnji kave. Najveći je prinos ekstrakcije hidroksicinamičnih kiselina postignut primjenom komercijalne pektinaze i enzimskog ekstrakta. Pritom je izdvojeno 54,4 % klorogene; 19,8 % ferulinske; 7,2 % p-kumarinske i 2,3 % kafeinske kiseline, pa je zaključeno da je ovaj postupak dobar za ekstrakciju klorogene kiseline.

Keywords

otpad nastao pri proizvodnji kave; maslinovo ulje; hidroksicinamične kiseline; antioksidansi; fermentacija na čvrstoj podlozi

Hrčak ID:

71067

URI

https://hrcak.srce.hr/71067

Publication date:

10.8.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 5.034 *