Original scientific paper
Percepcija teksture namirnica u ovisnosti o sadržaju ulja, te debljini lipidnog sloja na površini usne šupljine
Urška Pivk Kupirovič
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Nicolas Godinot
; Nestlé Research Center, Nestec Ltd., P.O. Box 44, CH-1000 Lausanne 26, Switzerland
Marcel-Alexandre Juillerat
; Nestlé Research Center, Nestec Ltd., P.O. Box 44, CH-1000 Lausanne 26, Switzerland
Peter Raspor
orcid.org/0000-0001-5499-3157
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Abstract
Sadržaj lipida u hrani snažno utječe na percepciju teksture namirnica. Lipidi u kontaktu s jezikom i nepcem u najvećoj su mjeri odgovorni za senzorska svojstva hrane. Svrha je ovoga rada bila istražiti utjecaj udjela ulja u hrani na debljinu lipidnog sloja na površini usne šupljine, kao i na percepciju teksture namirnica. Za mjerenje debljine lipidnog sloja na površini usne šupljine upotrijebljena je fluorescentna proba. Uočili smo da je debljina lipidnog sloja na površini usne šupljine proporcionalna udjelu ulja u disperzijama ulja i vode. Dokazana je izrazita korelacija između debljine lipidnog sloja na površini usne šupljine i njegove percepcije u ustima. Direktno mjerenje debljine lipidnog sloja na površini usne šupljine pridonosi razumijevanju promjene sastojaka hrane u ustima i njihovog utjecaja na percepciju teksture namirnice.
Keywords
percepcija masti; debljina lipidnog sloja; percepcija teksture namirnica; fluorescentna metoda; slina
Hrčak ID:
94512
URI
Publication date:
27.12.2012.
Visits: 1.586 *