Review article
Primjena nanotehnologije u poljoprivredno-prehrambenoj industriji
Carla Martins Lopes
; Faculty of Health Sciences, Fernando Pessoa University, Rua Carlos da Maia 296, PT-4200-150 Porto, Portugal
José Ramiro Fernandes
; INESC TEC, Rua do Campo Alegre 687, PT-4169-007 Porto, Portugal
Paula Martins-Lopes
; University of Trás-os-Montes and Alto Douro (UTAD), P.O. Box 1013, PT-5001-801 Vila Real, Portugal
Abstract
Nanotehnologija se sve više koristi u različitim znanstvenim i inženjerskim područjima, pa tako i u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, gdje se upotrebljava u nekoliko segmenata važnim za proizvođače i potrošače. U ovom je radu dan pregled glavnih značajki nanostruktura i nanoinstrumenata što se upotrebljavaju u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji. Najčešća područja primjene nanotehnologije su: uporaba nanosenzora za utvrđivanje prisutnosti patogena u hrani, inteligentno pakiranje namirnica, te poboljšanje vrijednosti proizvoda nanoenkapsulacijom i prijenosom sastojaka koji npr. daju okus hrani. Također se raspravlja o tome koliko su potrošači svjesni važnosti dobivanja stabilnog i sigurnog proizvoda.
Keywords
nanostrukture; nanofiltracija; sigurnost hrane; pakiranje namirnica; sigurnost potrošača
Hrčak ID:
104708
URI
Publication date:
28.6.2013.
Visits: 3.361 *