Skip to the main content

Review article

Primjena nanotehnologije u poljoprivredno-prehrambenoj industriji

Carla Martins Lopes ; Faculty of Health Sciences, Fernando Pessoa University, Rua Carlos da Maia 296, PT-4200-150 Porto, Portugal
José Ramiro Fernandes ; INESC TEC, Rua do Campo Alegre 687, PT-4169-007 Porto, Portugal
Paula Martins-Lopes ; University of Trás-os-Montes and Alto Douro (UTAD), P.O. Box 1013, PT-5001-801 Vila Real, Portugal


Full text: croatian pdf 213 Kb

page 183-197

downloads: 1.010

cite

Full text: english pdf 213 Kb

page 183-197

downloads: 593

cite


Abstract

Nanotehnologija se sve više koristi u različitim znanstvenim i inženjerskim područjima, pa tako i u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, gdje se upotrebljava u nekoliko segmenata važnim za proizvođače i potrošače. U ovom je radu dan pregled glavnih značajki nanostruktura i nanoinstrumenata što se upotrebljavaju u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji. Najčešća područja primjene nanotehnologije su: uporaba nanosenzora za utvrđivanje prisutnosti patogena u hrani, inteligentno pakiranje namirnica, te poboljšanje vrijednosti proizvoda nanoenkapsulacijom i prijenosom sastojaka koji npr. daju okus hrani. Također se raspravlja o tome koliko su potrošači svjesni važnosti dobivanja stabilnog i sigurnog proizvoda.

Keywords

nanostrukture; nanofiltracija; sigurnost hrane; pakiranje namirnica; sigurnost potrošača

Hrčak ID:

104708

URI

https://hrcak.srce.hr/104708

Publication date:

28.6.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 3.361 *