Review article
Uporaba molekularnih markera za utvrđivanje porijekla namirnica
Paula Martins-Lopes
; Institute of Biotechnology and Bioengineering, Centre of Genomics and Biotechnology, University of Trás-os-Montes and Alto Douro (IBB/CGB-UTAD), P.O. Box 1013, PT-5001-801 Vila Real, Portugal
Sónia Gomes
; Institute of Biotechnology and Bioengineering, Centre of Genomics and Biotechnology, University of Trás-os-Montes and Alto Douro (IBB/CGB-UTAD), P.O. Box 1013, PT-5001-801 Vila Real, Portugal
Leonor Pereira
; Institute of Biotechnology and Bioengineering, Centre of Genomics and Biotechnology, University of Trás-os-Montes and Alto Douro (IBB/CGB-UTAD), P.O. Box 1013, PT-5001-801 Vila Real, Portugal
Henrique Guedes-Pinto
; Institute of Biotechnology and Bioengineering, Centre of Genomics and Biotechnology, University of Trás-os-Montes and Alto Douro (IBB/CGB-UTAD), P.O. Box 1013, PT-5001-801 Vila Real, Portugal
Abstract
Analizom molekularnih markera mogu se dobiti detaljne informacije za razumijevanje kompleksnog genoma organizma. Metode analize DNA koriste se u različitim područjima važnim za proizvodnju hrane. Učestale zaraze kontaminiranom hranom povećale su interes potrošača za što detaljnijim informacijama o proizvodu. Ovaj revijalni prikaz daje pregled područja u kojima je važna sljedivost hrane, te opis problema koje bi trebalo riješiti za njezino bolje praćenje. Ukratko su opisane metode PCR pomoću kojih se najčešće određuje porijeklo namirnica. Radi boljeg razumijevanja mogućnosti primjene tih metoda detaljno su opisani postupci utvrđivanja prisustva genetički modificiranih organizama i namirnica što izazivaju alergiju ili intoleranciju na hranu, te dokazivanja zaštićenog geografskog porijekla namirnica.
Keywords
sljedivost hrane; ekstrakcija DNA; metode PCR; molekularni markeri; GMO
Hrčak ID:
104709
URI
Publication date:
28.6.2013.
Visits: 2.740 *