Skip to the main content

Review article

Proizvodnja inulinaze: najnovija dostignuca

Prabhjeet Singh ; Department of Biotechnology, Guru Nanak Dev University, Amritsar 143005, Punjab, India
Prabhjot Kaur Gill ; Department of Biotechnology, Guru Nanak Dev University, Amritsar 143005, Punjab, India


Full text: croatian pdf 28 Kb

page 151-162

downloads: 259

cite

Full text: english pdf 976 Kb

page 151-162

downloads: 2.318

cite


Abstract

Inulinaze su bitni enzimi u proizvodnji fruktoze i fruktooligosaharida, koji imaju raznovrsnu primjenu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Proizvode se pomoću raznih sojeva plijesni, kvasaca i bakterija. Dosad okarakterizirane inulinaze imaju raznovrsna biofizička i biokemijska svojstva. Optimalna temperatura i termostabilnost dva su važna kriterija pri određivanju njihove prikladnosti za industrijsku primjenu. Izolirane su inulinaze velike termostabilnosti iz plijesni Aspergillus sp. i termofilnih bakterija. Molekularnim kloniranjem gena za inulinazu iz razlicitih izvora otkriveno je da, osim ponavljajucih jedinica polipeptidnog lanca, endo- i egzoinulinaze imaju strukturne uzorke koji se razlikuju u tim dvjema vrstama enzima. U ovom su revijalnom prikazu iznesena najnovija dostignuca u proizvodnji i karakterizaciji inulinaza iz razlicitih mikroorganizama te mogucnosti njihove primjene.

Keywords

Hrčak ID:

109833

URI

https://hrcak.srce.hr/109833

Publication date:

15.6.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 3.968 *