Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Proizvodnja inulinaze: najnovija dostignuca

Prabhjeet Singh ; Department of Biotechnology, Guru Nanak Dev University, Amritsar 143005, Punjab, India
Prabhjot Kaur Gill ; Department of Biotechnology, Guru Nanak Dev University, Amritsar 143005, Punjab, India


Puni tekst: hrvatski pdf 28 Kb

str. 151-162

preuzimanja: 264

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 976 Kb

str. 151-162

preuzimanja: 2.339

citiraj


Sažetak

Inulinaze su bitni enzimi u proizvodnji fruktoze i fruktooligosaharida, koji imaju raznovrsnu primjenu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Proizvode se pomoću raznih sojeva plijesni, kvasaca i bakterija. Dosad okarakterizirane inulinaze imaju raznovrsna biofizička i biokemijska svojstva. Optimalna temperatura i termostabilnost dva su važna kriterija pri određivanju njihove prikladnosti za industrijsku primjenu. Izolirane su inulinaze velike termostabilnosti iz plijesni Aspergillus sp. i termofilnih bakterija. Molekularnim kloniranjem gena za inulinazu iz razlicitih izvora otkriveno je da, osim ponavljajucih jedinica polipeptidnog lanca, endo- i egzoinulinaze imaju strukturne uzorke koji se razlikuju u tim dvjema vrstama enzima. U ovom su revijalnom prikazu iznesena najnovija dostignuca u proizvodnji i karakterizaciji inulinaza iz razlicitih mikroorganizama te mogucnosti njihove primjene.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109833

URI

https://hrcak.srce.hr/109833

Datum izdavanja:

15.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.028 *