Skip to the main content

Original scientific paper

Prava aktivnost inulinaze iz Kluyveromyces marxianus ATCC 16045 i ravnoteža ugljika i dušika

Bernardo Onagar Yépez Silva-Santisteban ; Department of Food Engineering, FEA-University of Campinas, Campinas, SP, CEP 13083-970, CP 6121, Brazil
Attilio Covenrti ; Department of Chemical and Process Engineering »G.B. Bonino«, University of Genoa, Via Opera Pia 15, I–16145 Genoa, Italy
Francisco Maugeri Filhob ; Department of Food Engineering, FEA-University of Campinas, Campinas, SP, CEP 13083-970, CP 6121, Brazil


Full text: english pdf 153 Kb

page 479-483

downloads: 564

cite

Full text: croatian pdf 29 Kb

page 479-483

downloads: 167

cite


Abstract

Kvasac Kluyveromyces marxianus ATCC 16045 šaržno je uzgajan na minimalnoj podlozi za maksimalnu proizvodnju inulinaze. Fermentirana podloga je pročišćena brzom proteinskom tekućinskom kromatografijom i ultrafiltracijom, pa je dobivena čista frakcija enzima. Pomocu SDS-PAGE elektroforeze izračunata je molekularna masa od 59 kDa, a mikro Kjeldahlovom metodom određivanja dušika procijenjena je prava aktivnost inulinaze od 879 IU/mg. Ti su rezultati zatim upotrijebljeni za postizanje ravnoteže u procesu fermentacije, što je dovelo do zaključka da se manje od 0,1 % izvora ugljika ili dušika iz podloge ugradilo u ekstracelularnu inulinazu oslobođenu pri različitim uvjetima uzgoja. Informacije dobivene ovim istraživanjem mogu se upotrijebiti za izradu prijedloga metaboličkih modela koji opisuju proizvodnju inulinaze s pomoću ovoga kvasca.

Keywords

Hrčak ID:

110084

URI

https://hrcak.srce.hr/110084

Publication date:

15.12.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 1.215 *