Skip to the main content

Original scientific paper

Optimiranje enzimske ekstrakcije ulja iz sjemenki biljke Momordica cochinchinensis Spreng., bogatog karotenoidima

Huỳnh Cang Mai ; Transfers, Interfaces and Processes – Chemical Engineering Unit, Ecole Polytechnique de Bruxelles, Université Libre de Bruxelles, F.D. Roosevelt Avenue 50, B-1050 Brussels, Belgium
Vĩnh Tru'o'ng ; Department of Chemical Engineering, Nong Lam University, Thu Duc District, Ho Chi Minh City, Vietnam
Frédéric Debaste orcid id orcid.org/0000-0003-0949-4767 ; Transfers, Interfaces and Processes – Chemical Engineering Unit, Ecole Polytechnique de Bruxelles, Université Libre de Bruxelles, F.D. Roosevelt Avenue 50, B-1050 Brussels, Belgium


Full text: english pdf 1.163 Kb

page 488-499

downloads: 2.448

cite


Abstract

Ovojnica sjemenke biljke Momordica cochichinensis Spreng. sadržava ulje bogato karotenoidima, osobito likopenom i β-karotenom, koje se može ekstrahirati pomoću enzima. Metodom su odzivnih površina određeni faktori što utječu na enzimsku ekstrakciju ulja iz sjemene ovojnice. Proveden je centralno složeni plan sa četiri nezavisne varijable: omjer mase enzima i volumena smjese, vrijeme, temperatura i brzina miješanja. Rezultati su pokazali da sva četiri faktora bitno utječu na prinos ulja, a da među njima nema bitne interakcije. Pri optimalnim je uvjetima (omjer mase enzima i volumena od 14,6 %, vrijeme inkubacije od 127 min, temperatura od 58 °C i brzina okretaja od 162 o/min) maksimalni prinos ulja bio 79,5 %, a ukupno je ekstrahirano 5,3 mg β-karotena po g suhe tvari. Utvrđena je znatna korelacija između prinosa ulja i udjela ukupnog β-karotena. Opisana su fizikalno-kemijska svojstva ekstrahiranog ulja. Naposljetku je Schaal-ovim testom utvrđeno da je trajnost ulja dobivenog iz sjemenki biljke Momordica cochichinensis Spreng. slična onoj ostalih jestivih ulja.

Keywords

Momordica cochichinensis Spreng.; ulje iz sjemene ovojnice; ekstrakcija pomoću enzima; karotenoidi

Hrčak ID:

114465

URI

https://hrcak.srce.hr/114465

Publication date:

26.12.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 3.345 *