Skip to the main content

Original scientific paper

Fermentacija permeata ultrafiltriranog mlijeka

Andrija Vrdoljak ; "Dukat", Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 1.013 Kb

page 35-44

downloads: 2.111

cite


Abstract

Ispitivana je mogućnost iskorištenja sporednog produkta - permeata nakon ultrafiltracije mlijeka. Rezultati su pokazali da je moguća fermentacija permeata sa mljekarskim kulturama, te da se permeat može iskoristiti kao komponenta u pripremi napitaka. Najpovoljnija mljekarska kultura za pripremu fermentiranog permeata pokazala se jogurtna kultura, a najbolje su ocijenjeni napitci na bazi permeata uz dodatak voćnih aroma, osobito citrusa.

Keywords

ultrafiltrirano mlijeko; permeat; fermentacija

Hrčak ID:

116209

URI

https://hrcak.srce.hr/116209

Publication date:

1.2.1983.

Article data in other languages: english

Visits: 3.058 *