Skip to the main content

Short communication, Note

Identifikacija vrsta i kemotipova plijesni roda Fusarium izravnim sekvenciranjem pomoću brze metode lančane reakcije polimerazom, u svrhu praćenja sigurnosti hrane

Marine Pallez ; Public Research Centre Gabriel Lippmann, Environment and Agro-Biotechnologies Department, 41, rue du Brill, LU-4422 Belvaux, Luxembourg
Matias Pasquali ; Public Research Centre Gabriel Lippmann, Environment and Agro-Biotechnologies Department, 41, rue du Brill, LU-4422 Belvaux, Luxembourg
Torsten Bohn ; Public Research Centre Gabriel Lippmann, Environment and Agro-Biotechnologies Department, 41, rue du Brill, LU-4422 Belvaux, Luxembourg
Lucien Hoffmann ; Public Research Centre Gabriel Lippmann, Environment and Agro-Biotechnologies Department, 41, rue du Brill, LU-4422 Belvaux, Luxembourg
Marco Beyer ; Public Research Centre Gabriel Lippmann, Environment and Agro-Biotechnologies Department, 41, rue du Brill, LU-4422 Belvaux, Luxembourg


Full text: croatian pdf 41 Kb

page 351-358

downloads: 322

cite

Full text: english pdf 209 Kb

page 351-358

downloads: 1.655

cite


Abstract

Za razvoj preventivnih mjera koje se provode radi poboljšanja sigurnosti hrane neophodno je odrediti toksičnost plijesni roda Fusarium, pa se sekvenciranjem i genetskom kemotipizacijom pomoću metode lančane reakcije polimerazom određuju vrste ovoga roda plijesni. U radu je predložen brzi protokol za standardni postupak utvrđivanja vrste plijesni sekvenciranjem faktora elongacije 1α i multipleks kemotipizacijom s pomoću gena Tri12. Provedena je i statistička obrada dobivenih podataka. Kao podloga za uzgoj plijesni upotrijebljen je filter papir Miracloth, a DNA je iz plijesni izdvojena pomoću mikrovalova. Ispitano je 75 sojeva plijesni Fusarium culmorum i Fusarium graminearum, te je zaključeno
da se ovim postupkom mogu uspješno odrediti vrste roda Fusarium.

Keywords

Fusarium culmorum; Fusarium graminearum; mikrovalna ekstrakcija DNA; EF-1α

Hrčak ID:

126185

URI

https://hrcak.srce.hr/126185

Publication date:

15.9.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 3.134 *