Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.53.04.15.4144

Fenolni i aromatski sastav bijelih vina proizvedenih tehnikom produljene maceracije i dozrijevanjem u drvenim bačvama

Igor Lukić orcid id orcid.org/0000-0002-6611-4313 ; Institute of Agriculture and Tourism, Karla Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia
Nikolina Jedrejčić ; Institute of Agriculture and Tourism, Karla Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia
Karin Kovačević Ganić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Mario Staver ; Polytechnic of Rijeka, Department of Agriculture, Karla Huguesa 6, HR-52440 Poreč, Croatia
Đordano Peršurić ; Institute of Agriculture and Tourism, Karla Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia


Full text: english pdf 297 Kb

page 407-418

downloads: 613

cite


Abstract

Pomoću UV/Vis spektrometrije, visokodjelotvorne tekućinske kromatografije, te kombinacijom plinske kromatografije i spektrometrije masa ispitan je fenolni i aromatski sastav reprezentativnih uzoraka bijelih vina sorte malvazija istarska (Vitis vinifera L.) proizvedenih nekonvencionalnom tehnologijom, koja obuhvaća produljenu maceraciju i dozrijevanje u drvenim bačvama. U usporedbi sa standardnim vinima, ispitani su uzorci imali veću koncentraciju suhog ekstrakta, mliječne kiseline, fenola, većine monoterpena, C13-norizoprenoida, metanola, viših alkohola, etil-acetata, estera razgranatog lanca i estera hidroksi i dikarboksilnih kiselina, etil-fenola, furana i acetala, zatim intenzivniju boju, veću antioksidacijsku aktivnost i hlapljivu kiselost, a manju koncentraciju jabučne kiseline, β-damascenona, masnih kiselina ravnog lanca, etilnih i acetatnih estera. Ocijenjeno je da je maceracija znatno utjecala na fenolni sastav, a dozrijevanje na sastav hlapljivih spojeva arome. Unatoč različitim godištima berbe i tehnološkim detaljima, ispitana su vina imala relativno homogeni sastav, te su predstavljala jasan i prepoznatljiv tip.

Keywords

bijelo vino; produljena maceracija; dozrijevanje vina; fenoli; aroma vina

Hrčak ID:

150308

URI

https://hrcak.srce.hr/150308

Publication date:

28.12.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.941 *