Preliminary communication
https://doi.org/10.17113/ftb.53.04.15.4159
Usporedba enzimske i ultrazvučne ekstrakcije albumina iz praha kondicioniranih sjemenki bundeve (Cucurbita pepo)
Gia Loi Tu
; Department of Food Technology, Ho Chi Minh City University of Technology 268 Ly Thuong Kiet Street, District 10, 70 000 Ho Chi Minh City, Vietnam
Thi Hoang Nga Bui
; Department of Food Technology, Ho Chi Minh City University of Technology 268 Ly Thuong Kiet Street, District 10, 70 000 Ho Chi Minh City, Vietnam
Thi Thu Tra Tran
; Department of Food Technology, Ho Chi Minh City University of Technology 268 Ly Thuong Kiet Street, District 10, 70 000 Ho Chi Minh City, Vietnam
Nu Minh Nguyet Ton
; Department of Food Technology, Ho Chi Minh City University of Technology 268 Ly Thuong Kiet Street, District 10, 70 000 Ho Chi Minh City, Vietnam
Van Viet Man Le
orcid.org/0000-0003-3284-207X
; Department of Food Technology, Ho Chi Minh City University of Technology 268 Ly Thuong Kiet Street, District 10, 70 000 Ho Chi Minh City, Vietnam
Abstract
U ovom su radu uspoređena dva postupka izolacije albumina, proteina topljivog u vodi, iz praha kondicioniranih sjemenki bundeve (Cucurbita pepo), i to ekstrakcijom pomoću ultrazvuka te pomoću enzima. U usporedbi s konvencionalnom ekstrakcijom, oba su postupka znatno povećala prinos albumina. Ultrazvučna je ekstrakcija bila dva puta brža od enzimske, međutim, najveći je prinos albumina od 16 % dobiven enzimskom ekstrakcijom. Ispitana su funkcionalna svojstva koncentrata albumina dobivenog iz sjemenki bundeve enzimskom, ultrazvučnom i konvencionalnom ekstrakcijom. Enzimska hidroliza nije utjecala na funkcionalna svojstva koncentrata albumina, za razliku od konvencionalne ekstrakcije. Ultrazvučnom su ekstrakcijom poboljšana svojstva zadržavanja vode i ulja te emulgiranja, a neznatno smanjena svojstva pjenjenja te stabilnost pjene i emulzije koncentrata albumina.
Keywords
albumin; Cucurbita pepo; ekstrakcija; funkcionalna svojstva; hidrolaza; ultrazvuk
Hrčak ID:
150333
URI
Publication date:
28.12.2015.
Visits: 2.559 *