Skip to the main content

Review article

Djelovanje 1-metil ciklopropena na fiziološke procese i kakvoću voća poslije berbe

Irena Kipke ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo
Goran Fruk ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo
Tomislav Jemrić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo


Full text: croatian pdf 93 Kb

page 46-55

downloads: 252

cite

Full text: english pdf 93 Kb

page 55-55

downloads: 595

cite


Abstract

Ubrano voće mora što dulje zadržati svježinu, imati što bolja organoleptička svojstva, i ne smije pokazivati simptome bolesti i ozljeda. To nije uvijek lako postići, ali u novije vrijeme razvijeni su tehnološki postupci kojima se ovaj cilj lakše ostvaruje. Takav je postupak primjena 1-metil ciklopropena (1-MCP). 1-MCP se ubraja u derivate ciklopropena, a koristi se kao sintetski regulator rasta biljaka. Strukturno je srodan s prirodnim biljnim hormonom etilenom. 1-MCP je inhibitor aktivacije etilena koji sprječava djelovanje ovog hormona dozrijevanja kod većine klimakterijskog voća, ali se učinak razlikuje od vrste do vrste. Kod jabuka 1-MCP značajno smanjuje sintezu etilena i održava tvrdoću plodova dulje vrijeme dok je sinteza etilena kod bresaka samo neznatno smanjena ili ostaje nepromijenjena. Primjena 1-MCP učinkovito sprječava negativne fiziološke promjene tijekom skladištenja i čuvanja većine voća, ali su moguće i neke o negativne posljedice njegove uporabe. 1-MCP je 2011. godine registriran i u Hrvatskoj pa ovaj rad ima za cilj pregled najvažnijih istraživanja u ovom području kako bi se dale korisne smjernice za praksu.

Keywords

1-MCP; čuvanje; etilen; fiziološki poremećaji; trulež

Hrčak ID:

163022

URI

https://hrcak.srce.hr/163022

Publication date:

2.11.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 1.900 *