Skip to the main content

Review article

Sorte stolnog grožđa

Nino Ivančan


Full text: croatian pdf 494 Kb

page 14-30

downloads: 691

cite

Full text: english pdf 494 Kb

page 30-30

downloads: 12.905

cite


Abstract

Sorte stolnog grožđa zriju kod nas od kraja srpnja do sredine listopada. Većinom se koriste kao dopuna sortimenta vinogradu, na brajdama, oko kuće. Dobrim odabirom sorata možemo imati svježe grožđe u vlastitoj kući kroz cijelo navedeno razdoblje.
Sorte stolnog grožđa koriste se danas za konzumiranje u svježem stanju ili prerađene sušenjem, konzerviranjem i kandiranjem.
One također zahtijevaju i drugačiju tehnologiju uzgoja i njege te više ručnog rada. Kod stolnih sorata danas se isključivo koriste visoki uzgojni oblici, najčešće razni oblici pergola ili tendona, povezani jakom armaturnom mrežom.
Zbog toga, ali i zbog visokih početnih ulaganja te maloga broja primjerenih lokaliteta u našoj državi, stolno grožđe se većinom uvozi. No, to nije razlog da se te sorte ne bi mogle uzgajati lokalno na manjim parcelama za privatne potrebe, za tržnice, za turistička domaćinstva i turizam općenito.
Sorte su svrstane prema dozrijevanju po Pulliatu. Navedena su svojstva koja trebaju imati sorte stolnog grožđa. Opisane su sorte koje se većinom mogu nabaviti i uzgajati kod nas, u kontinentalnim krajevima Hrvatske i u Dalmaciji. U opisu su navedeni sinonimi, porijeklo i rasprostranjenost, botanička obilježja, privredno-tehnološka obilježja te korištenje i gospodarsko značenje.

Keywords

sorta; sinonimi; porijeklo; rasprostranjenost; botanička obilježja; privredno-tehnološka obilježja

Hrčak ID:

163979

URI

https://hrcak.srce.hr/163979

Publication date:

19.12.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 14.421 *