Other
Procjena utjecaja životnog ciklusa u proizvodnji proizvoda od svinjetine na okoliš
I. Djekic
orcid.org/0000-0002-8132-8299
; Department of Food Safety and Quality Management, University of Belgrade - Faculty of Agriculture, Belgrade, Republic of Serbia
Č. Radović
; Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun, Republic of Serbia
M. Lukić
; Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun, Republic of Serbia
S. Lilić
; Institute of Meat Hygiene and Technology, Belgrade, Republic of Serbia
N. Stanišić
Abstract
Cilj je ovog rada bio procijeniti utjecaj proizvodnje proizvoda od svinjetine u Srbiji na okoliš. Izračuni za procjenu životnog ciklusa provedeni su kako bi identi.cirali i kvanti.cirali utjecaj na okoliš po načelu „od kolijevke do groba“, koji obuhvaća četiri podsustava: ‘farmu za uzgoj svinja’, ‘klaonicu’, pogone za preradu mesa’ i ‘pogon za zbrinjavanje otpada i otpadnih voda’. U cilju prikupljanja ulaznih podataka inventara životnog ciklusa provedeno je strukturirano istraživanje. Navedenim smo istraživanjem procijenili šest potencijalnih utjecaja na okoliš: potencijal globalnog zatopljenja, potencijal akiseljavanja, potencijal eutro.kacije, potencijal razaranja ozona, potencijal stvaranja fotokemijskog smoga i toksičnost za čovjeka. Potencijal globalnog zatopljenja povezan s proizvodnjom 1 kg proizvoda od svinjetine iznosi 9,04 kg CO2Eq. Potencijal zakiseljavanja unutar lanca svinjskog mesa iznosi 9,874 x 10-3 kg SO2Eq, a potencijal eutro.kacije 0,0151 kg PO4Eq. Na okoliš u lancu svinjskog mesa tijekom proizvodnje najviše utječu proizvodnja stočne hrane i upravljanje gnojivom. Utjecaj pogona za preradu uglavnom se odnosi na zahtjeve za vodu i energiju te uporabu rashladnih sustava u hladnom lancu.
Keywords
procjena životnog ciklusa; proizvodi od svinjetine; okoliš; pokazatelji; ekološki otisak
Hrčak ID:
165028
URI
Publication date:
31.8.2015.
english german italian spanish
Visits: 3.415 *