Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0401

Potencijalne zdravstvene dobrobiti sfingolipida mlijeka i mliječnih proizvoda

Slavica Potočki orcid id orcid.org/0000-0002-4876-6158 ; University School of Medicine, Department of Chemistry and Biochemistry, Šalata 3, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 538 Kb

versions

page 251-261

downloads: 4.603

cite


Abstract

Sfingolipidi su prisutni u svim eukariotskim i nekim prokariotskim stanicama. Mlijeko i mliječni proizvodi su jedan od najvažnijih izvora sfingolipida. Sfingolipidi sudjeluju u raznim prijeko potrebnim metaboličkim, neurološkim i unutarstaničnim signalnim procesima. Oni i njihovi derivati su vrlo bioaktivni spojevi s anti-tumorskim i bakteriostatskim svojstvima, a djeluju i na snižavanje kolesterola. Stoga je ovaj pregled usredotočen na potencijalne zdravstvene dobrobiti sfingolipida mlijeka i mliječnih proizvoda.

Keywords

sfingolipidi; sphinzinske baze; gangliozidi; mlijeko; mliječni proizvodi

Hrčak ID:

168548

URI

https://hrcak.srce.hr/168548

Publication date:

14.11.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 6.573 *