Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0401

Potencijalne zdravstvene dobrobiti sfingolipida mlijeka i mliječnih proizvoda

Slavica Potočki orcid id orcid.org/0000-0002-4876-6158 ; University School of Medicine, Department of Chemistry and Biochemistry, Šalata 3, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 538 Kb

str. 251-261

preuzimanja: 5.050

citiraj


Sažetak

Sfingolipidi su prisutni u svim eukariotskim i nekim prokariotskim stanicama. Mlijeko i mliječni proizvodi su jedan od najvažnijih izvora sfingolipida. Sfingolipidi sudjeluju u raznim prijeko potrebnim metaboličkim, neurološkim i unutarstaničnim signalnim procesima. Oni i njihovi derivati su vrlo bioaktivni spojevi s anti-tumorskim i bakteriostatskim svojstvima, a djeluju i na snižavanje kolesterola. Stoga je ovaj pregled usredotočen na potencijalne zdravstvene dobrobiti sfingolipida mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ključne riječi

sfingolipidi; sphinzinske baze; gangliozidi; mlijeko; mliječni proizvodi

Hrčak ID:

168548

URI

https://hrcak.srce.hr/168548

Datum izdavanja:

14.11.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.610 *

accessibility

closePristupačnostrefresh

Ako želite spremiti trajne postavke, kliknite Spremi, ako ne - vaše će se postavke poništiti kad zatvorite preglednik.