Skip to the main content

Original scientific paper

Džibra kao izvor biofaktora promocije rasta i stimulator sinteze levana i ekstracelularne levansaharoze u Zymomonas mobilis

Martins Bekers ; Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Mara Grube ; Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Livija Vulfa ; Faculty of Biology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Dagnija Upite ; Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Elena Kaminska ; Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Rita Scherbaka ; Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Armands Vigants ; Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia
Aleksejs Danilevich ; Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, Kronvalda blvd. 4, LV-1586 Riga, Latvia


Full text: english pdf 108 Kb

page 305-310

downloads: 316

cite


Abstract

U radu je istraživana istodobna proizvodnja etanola i levana fermentacijom Z. mobilis na raznim podlogama. Ekstrakt kvasca, džibra od rižine melase ili melase šećerne repe upotrijebljeni su kao dodaci osnovnoj šećernoj otopini, a određen je kemijski sastav podloge za uzgoj, uključujući vitamine. Pokazalo se da se 0,5 % udjela suhe tvari kvaščeva ekstrakta kao aditiva može zamijeniti s 10,0 % izvorne džibre. Utvrđeno je da melasna džibra stimulira sintezu etanola, a džibra je rižine melase povoljnija za proizvodnju levana. Ekstracelularna levansaharoza dobivena iz podloge za uzgoj, koristeći sve navedene dodatke, pokazala je sličnu aktivnost proizvodnje fruktooligosaharida.

Keywords

Hrčak ID:

178554

URI

https://hrcak.srce.hr/178554

Publication date:

12.12.2002.

Article data in other languages: english

Visits: 1.079 *