Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561

Kinetika inhibicije rasta patogenih mikroorganizama prisutnih u hrani pomoću lipidnih frakcija izoliranih iz začinskog bilja

Ayeza Naeem ; Department of Microbiology, University of Karachi, Main University Road, Karachi, 75270 Sindh, Pakistan
Tanveer Abbas ; Department of Microbiology, University of Karachi, Main University Road, Karachi, 75270 Sindh, Pakistan
Tahira Mohsin Ali ; Department of Food Science and Technology, University of Karachi, Main University Road, 75270 Sindh, Pakistan
Abid Hasnain ; Department of Food Science and Technology, University of Karachi, Main University Road, 75270 Sindh, Pakistan


Full text: croatian pdf 723 Kb

page 278-286

downloads: 247

cite

Full text: english pdf 723 Kb

page 278-286

downloads: 221

cite


Abstract

Lipidne frakcije izolirane iz začinskog bilja imaju širok spektar bioloških aktivnosti i često se koriste u medicinske svrhe ili pri kuhanju. Ovo je ispitivanje provedeno radi određivanja antimikrobnog potencijala lipidnih frakcija, izoliranih pomoću dvaju različitih sustava otapala, za suzbijanje rasta pet sojeva patogenih mikroorganizama prisutnih u hrani. Antibakterijska učinkovitost ispitana je nakon 0, 1, 2, 3 i 24 h inkubacije s aktivnom tvari. Istjecanje staničnog sadržaja mikroorganizama procijenjeno je nakon 1 i 2 sata inkubacije. Pretražnim elektronskim mikroskopom dobivene su slike stanica nakon 18 sati izlaganja minimalnim inhibicijskim koncentracijama lipidnih frakcija. Iz rezultata studije kinetike inhibicije rasta i istjecanja staničnog sadržaja zaključeno je da su lipidne frakcije imale najjači učinak na suzbijanje Gram-negativne bakterije Escherichia coli ATCC 8739 tijekom 3 i 1 sata inkubacije. Međutim, produljenjem vremena izlaganja aktivnoj tvari inhibiran je rast Gram-pozitivne bakterije Listeria monocytogenes ATCC 13932. Mikroskopske slike tretiranih mikroorganizama potvrdile su inhibicijski učinak odabranih lipidnih frakcija na sve ispitane patogene. Morfologija stanica bakterija potpuno je izmijenjena nakon 18 h inkubacije s lipidnim frakcijama. Rezultati ispitivanja potvrđuju znatan inhibicijski učinak lipidnih frakcija i narušavanje integriteta stanične stijenke bakterija nakon produljenog izlaganja aktivnoj tvari, što potvrđuje mogućnost uporabe ispitanih lipidnih frakcija u hrani.

Keywords

kinetika inhibicije rasta; pretražna elektronska mikroskopija; istjecanje staničnog sadržaja; patogeni mikroorganizmi iz hrane

Hrčak ID:

203497

URI

https://hrcak.srce.hr/203497

Publication date:

29.6.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.546 *