Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31727/m.21.2.1

Značaj upotrebe kuhinjske soli

Liza Curman
Vesna Dobranić ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Mikuš orcid id orcid.org/0000-0003-1388-2404 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 4.394 Kb

page 198-205

downloads: 2.266

cite


Abstract

Kuhinjska sol ima važnu ulogu u formiranju okusa i teksture hrane te u osiguranju njezine mikrobiološke stabilnosti. Sol je jedan od najstarijih konzervansa koji se upotrebljava u prehrambenoj industriji, a
konzerviranje solju smatra se kemijskim postupkom kojim se postiže dehidracija hrane. Prekomjeran unos
kuhinjske soli jedan je od najvažnijih čimbenika koji značajno narušava ljudsko zdravlje. Uobičajen unos
soli, što znači i unosi natrija, visok je u razvijenim zemljama i premašuje količine potrebne za normalno
funkcioniranje organizma. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj prosječan dnevni unos soli od 12-16 g, dok je
preporuka Svjetske zdravstvene organizacije do 5 g.

Keywords

sol; konzerviranje hrane

Hrčak ID:

219814

URI

https://hrcak.srce.hr/219814

Publication date:

29.4.2019.

Article data in other languages: english german italian spanish

Visits: 4.883 *