Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.57.03.19.6068

Proizvodnja karotenoida iz nusproizvoda agroindustrije šaržnom fermentacijom i uzgojem s pritokom supstrata s pomoću kvasca Rhodotorula mucilaginosa

Tábita Veiga Dias Rodrigues ; School of Chemistry and Food, Federal University of Rio Grande, 96203-900 Rio Grande, Brazil
Thalita D. Amore ; School of Chemistry and Food, Federal University of Rio Grande, 96203-900 Rio Grande, Brazil
Erika Carvalho Teixeira ; School of Chemistry and Food, Federal University of Rio Grande, 96203-900 Rio Grande, Brazil
Janaina Fernandes de Medeiros Burkert ; School of Chemistry and Food, Federal University of Rio Grande, 96203-900 Rio Grande, Brazil


Full text: croatian pdf 1.001 Kb

page 388-398

downloads: 297

cite

Full text: english pdf 1.001 Kb

page 388-398

downloads: 289

cite


Abstract

Karotenoidi su prirodni pigmenti koji se mogu proizvesti pomoću biotehnoloških procesa. Međutim, troškovi su njihove proizvodnje relativno visoki, no mogu se smanjiti primjenom jeftinih alternativnih izvora hranjiva. Uzgojem s pritokom supstrata postižu se visoke koncentracije biomase i/ili najveći prinos. Stoga je svrha ovoga rada bila proizvesti karotenoide šaržnom fermentacijom i uzgojem s pritokom supstrata s pomoću kvasca Rhodotorula mucilaginosa CCT 7688 u podlozi s nusproizvodima agroindustrije. Proizvodnja je poboljšana primjenom eksperimentalnog dizajna, pomoću kojeg je optimirana koncentracija nusproizvoda agroindustrije u podlozi. Najveće koncentracije ukupnih karotenoida (1248,5 μg/L) i biomase (7,9 g/L) u šaržnom postupku dobivene su primjenom podloge od 70 g/L melase šećerne trske i 3,4 g/L kukuruznog ekstrakta pri 25 °C i 180 rpm tijekom 168 h, što je 17 % više nego u standardnoj podlozi s ekstraktima kvasca i slada (1200 μg/L). Tijekom uzgoja s pritokom supstrata ispitani su različiti načini prihranjivanja supstrata s 30 g/L melase šećerne trske i 6,5 g/L kukuruznog ekstrakta, te su postignute najveće koncentracije karotenoida od 3726 μg/L i biomase od 16 g/L. Uzgojem s pritokom supstrata dobiveno je otprilike 400 % više karotenoida, u usporedbi sa šaržnom fermentacijom (740,3 μg/L). Stoga je zaključeno da se kvasac R. mucilaginosa može upotrijebiti za proizvodnju karotenoida u podlozi od agroindustrijskog otpada.

Keywords

β-karoten; prihranjivanje supstratom; kukuruzni ekstrakt; melasa šećerne trske; kvasac

Hrčak ID:

227293

URI

https://hrcak.srce.hr/227293

Publication date:

30.9.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.723 *