Review article
Arcobacter spp.
Ivana Filipović
; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Nevijo Zdolec
; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Andrea Benussi Skukan
; Centar za konrolu namirnica Prehrambeno biotehnološkog fakulteta, Jagićeva 31, Zagreb
Abstract
Bakterije roda Arcobacter pripadaju porodici Campylobacteriaceae, no od Campylobacter vrsta razlikuje se po sposobnosti rasta na 15 °C i u aerobnim uvjetima. Ove bakterije izolirane su iz oboljelih životinja, ljudi, ali i s trupova životinja nakon klaoničke obrade, te svježeg mesa, kao i vode. Farmske životinje, posebice perad, smatraju se rezervoarima bakterije. Razvijene su različite mikrobiološke metode za izolaciju Arcobacter spp., ali standardni protokol još uvijek ne postoji. Za brzu i specifi čnu identifikaciju osnovane su metode bazirane na DNA. Iako su faktori virulencije i patogenost Arcobacter spp. i dalje predmet ispitivanja, potrebno je razviti mjere za eliminaciju ovog hazarda iz prehrambenog lanca
Keywords
Hrčak ID:
21683
URI
Publication date:
15.10.2007.
Visits: 2.214 *