Veterinarska stanica, Vol. 53 No. 2, 2022.
Professional paper
https://doi.org/10.46419/vs.53.2.6
Procjena histoloških i histokemijskih analiza uzoraka poluopnastog mišića stražnje strane natkoljenice (musculus semimembranosus) janjadi hranjene uz dodatak svježe biomase plemenite pečurke (Agaricus bisporus)
Maja Popović
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Mirela Pavić
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Snježana Vuković
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Damir Mihelić
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Denis Leiner
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Snježana Čurković
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Željka Cvrtila
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Goran Kiš
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Tomislav Mikuš
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Suzana Milinković Tur
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Gordan Mršić
; Ministry of the Interior, Zagreb, Croatia
Bela Njari
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Luka Pajurin
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Nina Poljičak Milas
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Ana Shek Vugrovečki
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Miljenko Šimpraga
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Branimira Špoljarić
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Silvijo Vince
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Ksenija Vlahović
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Ivona Žura Žaja
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Daniel Špoljarić
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Abstract
Plemenita pečurka (Agaricus bisporus), osim što je zdrava hrana, pripada i skupini funkcionalne hrane što potiče daljnja istraživanja njezine primjene kao funkcionalne hrane, odnosno funkcionalnog dodatka hrani ljudima, a i za domaće životinje namijenjene ljudskoj prehrani. Zbog prisutnosti nekih bioaktivnih sastojaka iz skupine polisaharida, lipopolisaharida, esencijalnih aminokiselina, peptida, glikoproteina, nukleozida, triterpenoida, lektina, masnih kiselina i njihovih derivata, za ove gljive poznati su protuupalni, protuvirusni, protubakterijski, hepatoprotektivni, protudijabetički, hipolipemijski, protutrombotski, hipotenzivni učinci i sinbiotska svojstva (neizravni probiotik/izravni prebiotik). U ovom istraživanju opisane su pozitivne naznake smanjenja lipida i povećanja aktivnosti enzima u m. semimembranosus janjadi hranjene svježom plemenitom pečurkom, što upućuje na bolji metabolizam i kvalitetu mesa. Na temelju dosadašnjih istraživanja u sklopu projekta HRZZ-a Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa (IP-2016-06-3685) te istraživanja prikazanih u ovom radu, može se zaključiti i da A. bisporus u janjadi ima potencijalan učinak promotora rasta. Stoga u ovom radu dobiveni rezultati istraživanja imaju znanstveno dokazanu primjenjivu vrijednost za plemenitu pečurku kao prirodan funkcionalni dodatak u dnevni obrok za janjad iz kojeg će se predstaviti tržišno novi i inovativni proizvod u obliku funkcionalne hrane za ljude (janjeće meso dobrog aroma profila s obzirom na sastav hlapljivih spojeva podrijetlom iz plemenite pečurke).
Keywords
janjad; plemenita pečurka; musculus semimembranosus
Hrčak ID:
259365
URI
Publication date:
24.6.2021.
Visits: 1.939 *