Skip to the main content

Short communication, Note

Poboljšanje proizvodnje glukoza-oksidaze s pomoću Penicillium notatum

Shazia Sabir ; Industrial Biotechnology Laboratory, Department of Chemistry, University of Agriculture, 38040 Faisalabad, Pakistan
Haq Nawaz Bhatti ; Industrial Biotechnology Laboratory, Department of Chemistry, University of Agriculture, 38040 Faisalabad, Pakistan
Muhammad Anjum Zia ; Industrial Biotechnology Laboratory, Department of Chemistry, University of Agriculture, 38040 Faisalabad, Pakistan
Munir Ahmad Sheikh ; Industrial Biotechnology Laboratory, Department of Chemistry, University of Agriculture, 38040 Faisalabad, Pakistan


Full text: english pdf 120 Kb

page 443-446

downloads: 2.084

cite


Abstract

Glukoza-oksidaza je važan enzim koji ima raznovrsnu primjenu u industriji hrane i proizvodnji lijekova. U ovome je radu ispitana primjena otpadaka dobivenih poliranjem riže kao supstrata u proizvodnji glukoza-oksidaze submerznom fermentacijom s pomoću Penicillium notatum. Svrha je rada bila poboljšati ukupnu aktivnost glukoza-oksidaze odabirom ekonomičnog supstrata i mikroorganizma te optimiranjem uvjeta uzgoja. Najveća aktivnost od (112±5) U/mL postignuta je pri optimalnim uvjetima rasta uporabom 5 g otpadaka i 3 % (m/V) puferskog sredstva tijekom 72 h pri (30±1) °C i pH=6. Dodatkom izvora ugljika i dušika još je više poboljšan prinos enzima, čime je potvrđena ekonomska opravdanost ovog procesa za proizvodnju glukoza-oksidaze.

Keywords

glukoza oksidaza; Penicillium notatum; submerzna fermentacija; otpaci dobiveni poliranjem riže; uvjeti uzgoja

Hrčak ID:

24036

URI

https://hrcak.srce.hr/24036

Publication date:

13.12.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 3.205 *