Skip to the main content

Original scientific paper

Suvremena primjena gljive Phellinus baumii – od fermentacije do proteomike

Hye Jin Hwang ; Department of Biotechnology, Daegu University, Kyungsan, Kyungbuk 712–714, Korea
Sang Woo Kim ; Department of Biotechnology, Daegu University, Kyungsan, Kyungbuk 712–714, Korea
Jong Won Yun ; Department of Biotechnology, Daegu University, Kyungsan, Kyungbuk 712–714, Korea


Full text: english pdf 568 Kb

page 306-318

downloads: 2.188

cite


Abstract

Phellinus baumii je gljiva koja se koristi kao narodni lijek za liječenje raznih bolesti u nekoliko azijskih zemalja. Nedavno smo po prvi put objavili da nerafinirani egzopolisaharidi (EPS), dobiveni submerznim uzgojem micelija gljive P. baumii, smanjuju razinu šećera u krvi štakora s dijabetesom induciranim streptozotocinom (STZ). Istraživanje je pokazalo da egzopolisaharidi gljive P. baumii, dodani oralnim putem, snizuju razinu šećera u krvi štakora, stimuliraju lučenje inzulina i time obnavljaju funkcije gušterače, jetre i bubrega. Zaključeno je da bi se mogli primjenjivati i u liječenju ljudi od dijabetesa. Autori su proveli proteomsku analizu plazme, gušterače, jetre i bubrega štakora za određivanje novih biomarkera za praćenje dijabetesa prije i nakon obrade egzopolisaharidima. U ovom je radu opisana proizvodnja egzopolisaharida u submerznoj kulturi gljive P. baumii i studija njihova utjecaja na razinu šećera u krvi. Također je provedena proteomska analiza radi određivanja biomarkera dijabetesa.

Keywords

dijabetes; egzopolisaharidi; hipoglikemički učinak; Phellinus baumii; proteom

Hrčak ID:

24178

URI

https://hrcak.srce.hr/24178

Publication date:

14.9.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 3.317 *