Skip to the main content

Original scientific paper

Proizvodnja ksilanaze uzgojem na čvrstoj podlozi s pomoću Aspergillus niger LPB 326 primjenom statističkog eksperimentalnog dizajna

Giselle Maria Maciel ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Division, Federal University of Paraná (UFPR), P.O. Box 19011, Curitiba, PR, Brazil
Luciana Porto de Souza Vandenberghe ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Division, Federal University of Paraná (UFPR), P.O. Box 19011, Curitiba, PR, Brazil
Charles Windson Isidoro Haminiuk ; Food Technology Department, Federal University of Technology, Paraná (UTFPR), P.O. Box 271, Campo Mourão, PR, Brazil
Ricardo Cancio Fendrich ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Division, Federal University of Paraná (UFPR), P.O. Box 19011, Curitiba, PR, Brazil
Bianca Eli Della Bianca ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Division, Federal University of Paraná (UFPR), P.O. Box 19011, Curitiba, PR, Brazil
Tahiana Quintella da Silva Brandalize ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Division, Federal University of Paraná (UFPR), P.O. Box 19011, Curitiba, PR, Brazil
Ashok Pandey ; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, IN-695 019 Trivandrum, India
Carlos Ricardo Soccol ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Division, Federal University of Paraná (UFPR), P.O. Box 19011, Curitiba, PR, Brazil


Full text: english pdf 542 Kb

page 183-189

downloads: 3.935

cite


Abstract

U radu je istražena proizvodnja ksilanaze na lignoceluloznoj podlozi od otpadaka šećerne trske i sojine sačme s pomoću plijesni Aspergillus niger LPB 326. Ispitan je utjecaj različitih varijabli pa je proizvodnja optimirana primjenom statističkog eksperimentalnog dizajna. Najbolja aktivnost ksilanaze postignuta je upotrebom podloge s 10 g otpadaka šećerne trske i sojine sačme u omjeru 65:35, navlaženoj do 85 % početne vlažnosti otopinom hranjivih soli sastava (u g/L): CuSO4 0,4; KH2PO4 1,5 i CoSO4 0,0012; inkubiranoj tijekom 4 dana pri 30 °C. U tim uvjetima postignuta je aktivnost ksilanaze od 3099 IU/g suhe tvari.

Keywords

ksilanaza; Aspergillus niger; uzgoj na čvrstoj podlozi; statistički plan

Hrčak ID:

24407

URI

https://hrcak.srce.hr/24407

Publication date:

13.6.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 5.476 *