Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.051

Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina

Živko Skračić orcid id orcid.org/0000-0002-6468-606X ; Secondary School “Braća Radić”, Put poljoprivrednika bb, HR-21 217 Kaštel Štafilić, Croatia
Ivica Ljubenkov orcid id orcid.org/0000-0002-8947-3255 ; Department of Chemistry, Faculty of Science University of Split, Ruđera Boškovića 33, HR-21 000 Split, Croatia
Nina Mimica ; Department of Food Technology and Biotechnology, Faculty of Chemistry and Technology University of Split, Ruđera Boškovića 35, HR-21 000 Split, Croatia
Ivana Generalić Mekinić orcid id orcid.org/0000-0003-1701-871X ; Department of Food Technology and Biotechnology, Faculty of Chemistry and Technology University of Split, Ruđera Boškovića 35, HR-21 000 Split, Croatia


Full text: croatian pdf 299 Kb

page 247-255

downloads: 273

cite


Abstract

Vinarstvo i vinogradarstvo jedne su od vodećih gospodarskih grana u svijetu koje, kao i ostale proizvodne djelatnosti, generiraju velike količine organskog otpada čije zbrinjavanje za proizvođača predstavlja velik ekonomski, a za okoliš ekološki problem. Glavni nusproizvodi koji zaostaju tijekom uzgoja loze i prerade grožđa su komina, sjemenke, peteljkovina, vinski talog te rozgva i lišće loze, koji su još uvijek visokovrijedan izvor različitih biološki aktivnih komponenata primjenljivih u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te poljoprivredi, proizvodnji energije i stočne hrane. Stoga je glavni cilj ovoga rada ukazati na vrijednost nusproizvoda u procesu prerade grožđa i dati pregled sastava i svojstava navedenih nusproizvoda i istraživanja na temu njihove primjene u različitim industrijama. Racionalnim gospodarenjem nusproizvodima iz vinarske proizvodnje ostvaruje se višestruka korist; proizvode se funkcionalne namirnice i prirodni agensi, čime se doprinosi kvaliteti prehrane i života općenito, a istodobno se smanjuje atak na okoliš. Navedeno daje snažan zamah ideji održivosti i cirkularne ekonomije, što se svakim danom sve više nameće kao imperativ u složenim uvjetima globalnog gospodarskog života.

Keywords

iskorištavanje; otpad; komina grožđa; peteljke; talozi

Hrčak ID:

295663

URI

https://hrcak.srce.hr/295663

Publication date:

14.3.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 507 *