Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.33128/k.65.1.3

Upotreba nusproizvoda rajčice u hranidbi domaćih životinja

Zvonko Antunović ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Željka Klir Šalavardić orcid id orcid.org/0000-0003-4078-6864 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Josip Novoselec ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 165 Kb

page 21-34

downloads: 250

cite


Abstract

U procesu prerade rajčice nastaju različiti nusproizvodi i to: komina, pulpa, pokožica, sjemenke, ali i neiskorišteni dijelovi ploda koje treba zbrinuti u cilju smanjenja štetnih učinaka na okoliš. Komina rajčice je najzastupljeniji nusproizvod koji nastaje pri preradi rajčice. Cilj ovoga rada je prikazati mogućnosti upotrebe nusproizvoda rajčice u hranidbi domaćih životinja podijeljenih prema građi probavnog sustava s posebnim osvrtom na novije znanstvene spoznaje te predložiti njihove optimalne razine korištenja. Nusproizvodi rajčice imaju značajan udio vode i ugljikohidrata, manju količinu bjelančevina i lipida, a bogati su bioaktivnim spojevima prije svega onima iz skupine karotenoida, osobito likopenom. Učinkovitost upotrebe nusproizvoda rajčice ovisi o građi probavnog sustava domaćih životinja, dobi i proizvodnoj fazi životinja te kompoziciji obroka i formi ponuđenog nusproizvoda. Analizom dostupne literature o upotrebi nusproizvoda rajčice u hranidbi domaćih životinja može se zaključiti da je u cilju postizanja povoljnih proizvodnih i fizioloških učinaka te sprječavanja njihovog negativnog djelovanja za preporučiti kod nepreživača do 10 ili maksimalno 15 % obroka, a kod preživača i više od 20 %.

Keywords

nusproizvodi rajčice; hranidba; preživači; nepreživači; komina rajčice

Hrčak ID:

302836

URI

https://hrcak.srce.hr/302836

Publication date:

23.5.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 747 *