Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.33128/k.65.1.5

Usporedba kemijskog sastava mlijeka i jaja s posebnim osvrtom na udio proteina

Maja Lipovšćak Garvanović orcid id orcid.org/0009-0007-3483-5240 ; Mreža TV, Kamenarka 30, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Janječić orcid id orcid.org/0000-0001-9161-024X ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dalibor Bedeković orcid id orcid.org/0000-0002-7418-3968 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 298 Kb

page 41-47

downloads: 443

cite


Abstract

Uz meso, jaja i mlijeko animalni su proizvodi koji se koriste već tisućama godina u humanoj prehrani. Može se reći kako su jaja i mlijeko dio uravnotežene prehrane. Kroz povijest nije uvijek bilo tako, neko se vrijeme jaja tretiralo kao proizvod koji može znatno narušiti zdravlje potrošača zbog visokog udjela kolesterola. Danas to više nije slučaj, jedna i druga namirnica cijene se zbog kemijskog sastava a posebno zbog udjela proteina kao glavnog makro nutrijenta u prehrani ljudi. Cilj ovog rada bio je usporediti kemijski sastav jaja i mlijeka, utvrditi koja namirnica je bogatija proteinima te ostalim najvažnijim makro nutrijentima kao što su masti i ugljikohidrati.

Keywords

mlijeko; jaja; proteini; masti, ugljikohidrati

Hrčak ID:

302838

URI

https://hrcak.srce.hr/302838

Publication date:

23.5.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 1.038 *