Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.33128/k.65.1.5

Usporedba kemijskog sastava mlijeka i jaja s posebnim osvrtom na udio proteina

Maja Lipovšćak Garvanović orcid id orcid.org/0009-0007-3483-5240 ; Mreža TV, Kamenarka 30, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Janječić orcid id orcid.org/0000-0001-9161-024X ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dalibor Bedeković orcid id orcid.org/0000-0002-7418-3968 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 298 Kb

str. 41-47

preuzimanja: 443

citiraj


Sažetak

Uz meso, jaja i mlijeko animalni su proizvodi koji se koriste već tisućama godina u humanoj prehrani. Može se reći kako su jaja i mlijeko dio uravnotežene prehrane. Kroz povijest nije uvijek bilo tako, neko se vrijeme jaja tretiralo kao proizvod koji može znatno narušiti zdravlje potrošača zbog visokog udjela kolesterola. Danas to više nije slučaj, jedna i druga namirnica cijene se zbog kemijskog sastava a posebno zbog udjela proteina kao glavnog makro nutrijenta u prehrani ljudi. Cilj ovog rada bio je usporediti kemijski sastav jaja i mlijeka, utvrditi koja namirnica je bogatija proteinima te ostalim najvažnijim makro nutrijentima kao što su masti i ugljikohidrati.

Ključne riječi

mlijeko; jaja; proteini; masti, ugljikohidrati

Hrčak ID:

302838

URI

https://hrcak.srce.hr/302838

Datum izdavanja:

23.5.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.038 *