Skip to the main content

Original scientific paper

Profil hlapljivih tvari hrvatskih medova lipe (Tilia sp.), medljikovca jele (Abies alba) i meda kadulje (Salvia officinalis)

Dražen Lušić orcid id orcid.org/0000-0002-1636-6512 ; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Braće Branchetta 20, HR-51000 Rijeka, Croatia
Olivera Koprivnjak ; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Braće Branchetta 20, HR-51000 Rijeka, Croatia
Duška Ćurić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Anna G. Sabatini ; Council for Research and Experimentation in Agriculture, National Institute of Apiculture, Via di Saliceto 80, I-40128 Bologna, Italy
Lanfranco S. Conte ; Department of Food Science, University of Udine, Via Marangoni 97, I-33100 Udine, Italy


Full text: english pdf 224 Kb

page 156-165

downloads: 1.671

cite


Abstract

Profili hlapljivih tvari meda lipe (Tilia sp.), medljikovca jele (Abies alba) i meda kadulje (Salvia officinalis), proizvedeni u Hrvatskoj, istraživani su najprije metodom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (head space solid phase microextraction, HS-SPME), a zatim s plinskom kromatografijom i masenom spektrometrijom (gas chromatography-mass spectrometry, GC-MS). Botaničko porijeklo uzoraka meda potvrđeno je melisopalinološkom i senzorskom analizom. Prvi su put opisana senzorska svojstva meda od kadulje koja su ovisno o konzistenciji bila prilično ujednačena: od svijetlosmeđe do svijetlozelene boje; miris od slabijeg do srednjeg intenziteta, blago rezak i po drvu; postojani blago slatkasti (po pečenim jabukama) i kiselkasti okus. Opisani su karakteristični sastojci hlapljivih tvari analiziranih medova. Uzimajući u obzir sličnosti profila hlapljivih komponenata meda lipe i medljikovca jele s onima opisanim u literaturi, na temelju kvalitativne analize podataka predloženi su karakteristični hlapljivi sastojci. Profil hlapljivih tvari meda kadulje prikazan je po prvi put, a ustanovljeno je da se poprilično razlikuje od ostalih vrsta proučavanih medova, te da sadrži najmanji broj pikova (34). Identificirano je nekoliko dosad neutvrđenih spojeva u medu kadulje: tetrahidro-2,2,5,5-tetrametilfuran, 3-heksenilni ester maslačne kiseline, 2-metilbenzen, maltol, metilni ester 3-furan-karboksilne kiseline i benzenoctena kiselina. S obzirom na dobivene rezultate, te nedostatak usporedivih literaturnih podataka, ti su spojevi predloženi kao karakteristični hlapljivi spojevi meda kadulje.

Keywords

med kadulje; med lipe; medljikovac jele; hlapljivi sastojci; mikroekstrakcija na čvrstoj fazi; senzorska svojstva

Hrčak ID:

27761

URI

https://hrcak.srce.hr/27761

Publication date:

4.6.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 2.840 *