Skip to the main content

Preliminary communication

Kretanje i struktura ekološkog stočarstva u Republici Hrvatskoj

Lidija Maurović Košćak ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek, Hrvatska *
Drago Solić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek, Hrvatska
Snježana Tolić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 1.188 Kb

page 85-104

downloads: 0

cite


Abstract

Cilj je ovog rada analizirati kretanja i strukturu ekološkog stočarstva u Republici Hrvatskoj s osvrtom na Europsku uniju. Ekološka proizvodnja u Hrvatskoj važan je sektor poljoprivrede jer doprinosi održivom razvoju i očuvanju okoliša. Dostupni podaci obrađeni su metodom analize vremenskih nizova i metodom deskriptivne statistike. U Hrvatskoj je, po broju grla/kljunova, na prvom mjestu ekološki uzgoj ovaca zatim goveda pa koza, svinja i peradi. U razdoblju od 2014. do 2022., izraženo u tonama, najbrže je rasla ekološka proizvodnja govedine (3089 %), a slijede je proizvodnja ovčetine (2927 %) i kozetine (1250 %), stagnirala je proizvodnja svinja (20 %), a ekološka proizvodnja kravljeg mlijeka i sira značajno se smanjila (-95 %). Unatoč rastu, prodajni kanali za domaće ekološke proizvode su slabo razvijeni. Ključni izazovi uključuju daljnji razvoj prodajnih kanala i povećanje udjela ekološke proizvodnje u ukupnom poljoprivrednom sektoru.

Keywords

ekološko stočarstvo; nerazvijenost sektora; ekološka poljoprivreda; Republika Hrvatska

Hrčak ID:

319971

URI

https://hrcak.srce.hr/319971

Publication date:

21.7.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *