Original scientific paper
Vezivanje iona cinka na bakterije mliječne kiseline
Jasna Mrvčić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Tatjana Prebeg
; Ru|er Bo{kovi} Institute, Bijeni~ka 54, HR-10000 Zagreb, Croatia
Lidija Barišić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Damir Stanzer
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Višnja Bačun-Družina
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Vesna Stehlik-Tomas
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Cink je esencijalni mikroelement za sve organizme. Uobičajena metoda za prevenciju nedostatka cinka je farmakološka nadopuna u obliku metalo-proteinskih pripravaka koji se u potpunosti mogu apsorbirati. Budući je od prije poznato svojstvo različitih mikroorganizmama da vežu esencijalne i toksične ione metala, u ovom je radu ispitana sposobnost bakterija mliječne kiseline da vežu znatnu količinu iona cinka iz vodene otopine, što je značajka samo nekih vrsta bakterija. Karakteristična sposobnost vezivanja iona cinka u različitih bakterijskih vrsta određena je pomoću Langmuirova modela biosorpcije. Bakterijsko vezivanje cinka je brzi proces, ovisan o ionskoj jakosti, pH-vrijednosti, koncentraciji stanica i temperaturi. Najbolje vezivanje od 27.10 mg Zn2+/g suhe tvari utvrđeno je u bakteriji Leuconostoc mesenteroides pri pH=5 na 32 ºC tijekom 24 sata. Spektroskopija FT-IR i elektronska mikroskopija pokazale su da vezivanje cinka obuhvaća procese pasivne adsorpcije i aktivnog transporta.
Keywords
cink; Lactobacillus; adsorpcija; mikroelementi; bakterije mliječne kiseline
Hrčak ID:
43896
URI
Publication date:
27.11.2009.
Visits: 3.729 *