Skip to the main content

Original scientific paper

Moduliranje i stabilizacija emulzija ulja u vodi pomoću fibroina svile

Jia-Jia Rao ; College of Bioengineering, Chongqing Institute of Technology, CN-400050 Chongqing, PR China
Zhong-Min Chen ; College of Bioengineering, Chongqing Institute of Technology, CN-400050 Chongqing, PR China
Bing-Can Chen ; College of Food Science, Southwest University, CN-400715 Chongqing, PR China


Full text: english pdf 188 Kb

page 413-420

downloads: 1.400

cite


Abstract

Svrha je ovoga rada bila pripremiti i okarakterizirati stabilnu emulziju ulja u vodi, koja sadrži kapljice obložene fibroinom svile. Fibroin svile, prirodni jestivi vlaknasti protein dobiven iz čahura dudova svilca, upotrijebljen je za pripremu emulzije kukuruznog ulja u vodi (masenog udjela od 10 %) na sobnoj temperaturi (pH=7, 10 mM fosfatni pufer). Primjenom fibroina svile masene koncentracije od 1 % dobivene su emulzije relativno malog promjera čestica (d32=0,47 μm) i vrlo dobre stabilnosti (dulje od 7 dana). Ispitan je utjecaj pH-vrijednosti (pH=2–8), toplinske obrade (60–90 °C, 20 min) i koncentracije soli (c(NaCl)=0–250 mM) na svojstva i stabilnost emulzije (ζ-potencijal, veličina čestica i raslojavanje emulzije). Izoelektrična točka kapljica stabiliziranih pomoću fibroina svile postignuta je pri pH~4. Emulzije skladištene na sobnoj temperaturi bile su stabilne pri svim pH-vrijednostima, osim pri srednjoj (pH=4,0) kada su imale relativno nizak ζ-potencijal. Povećanjem pH-vrijednosti s 2 na 8 povećao se ζ-potencijal emulzija (s 25 na -35 mV). Uočena je stabilnost emulzija i nakon toplinske obrade (tijekom 20 minuta na 60 i 90 °C, pri pH=3 i 7), a pri temperaturama višim od 60 °C ζ-potencijal se neznatno smanjio. Zbog učinka elektrostatskog odbijanja emulzije su bile nestabilne čak i pri neznatnim koncentracijama soli (c(NaCl)=0-250 mM, pH=3 i 7). Rezultati upućuju na to da stabilizacija emulzija pomoću fibroina svile omogućuje proizvodnju funkcionalnih proizvoda na bazi ulja.

Keywords

fibroin svile; kukuruzno ulje; emulzija; stabilnost; pH

Hrčak ID:

43900

URI

https://hrcak.srce.hr/43900

Publication date:

27.11.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 2.742 *