Short communication, Note
In silico ispitivanje biljnih i životinjskih proteina kao prekurzora inhibitora angiotenzin konvertirajućeg enzima
Anna Iwaniak
; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Food Biochemistry, ul. Pl. Cieszyński 1, PL-10-726 Olsztyn, Poland
Jerzy Dziuba
; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Food Biochemistry, ul. Pl. Cieszyński 1, PL-10-726 Olsztyn, Poland
Abstract
U ovom je radu prikazan suvremen in silico pristup ispitivanju proteinskih izvora inhibitora angiotenzin konvertirajućeg enzima (engl. angiotensin-converting enzyme - ACE). Sve ispitane sekvencije proteina izvađene su iz BIOPEP baze podataka, te procijenjene njihove vrijednosti prema ovim kriterijima: profil biološke aktivnosti proteina inhibitora ACE, učestalost pojave fragmenata koji inhibiraju ACE (A) i biološka aktivnost proteina (B). Rezultati dobiveni statističkom analizom pokazuju da su proteini mlijeka bolji izvor inhibitora ACE od glijadina pšenice. Svi ispitani glijadini sadrže jače inhibitore ACE od proteina piletine. Nije utvrđena značajna razlika između A vrijednosti globulina soje i β-laktoglobulina. Profil biološke aktivnosti te A i B vrijednosti mogu poslužiti kao alat za ispitivanje proteina, ali treba razmotriti i njihovu proteolitičku razgradnju. Valja imati na umu da kompjutorizirane metode klasifikacije proteina prema različitim algoritmima često mogu dati subjektivne rezultate.
Keywords
proteini; ACE inhibitori; BIOPEP baza podataka; in silico metode; biološka aktivnost; funkcionalna hrana
Hrčak ID:
43904
URI
Publication date:
27.11.2009.
Visits: 2.712 *