Skip to the main content

Short communication, Note

Novi polisaharidi dobiveni submerznim uzgojem gljive Ganoderma lucidum uz dodatak polisaharida izoliranih iz plodova biljke Lycium barbarum

Keliang Yan ; College of Life Science and Technology, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, PR China
Wen Zhang ; College of Life Science and Technology, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, PR China
Hongbo Yu ; College of Life Science and Technology, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, PR China
Hongxun Wang ; College of Food Science and Technology, Wuhan Polytechnic University, Wuhan, PR China
Xiaoyu Zhang ; College of Life Science and Technology, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, PR China


Full text: croatian pdf 86 Kb

page 94-101

downloads: 273

cite

Full text: english pdf 249 Kb

page 94-101

downloads: 973

cite


Abstract

Biljka Lycium barbarum i gljiva Ganoderma lucidum sve se više istražuju u Kini zbog njihove antitumorske aktivnosti, pri čemu se drži da su polisaharidi njihovi najvažniji funkcionalni sastojci. U ovom je radu istražen postupak dobivanja novih polisaharida, izoliranih iz sušenih plodova L. barbarum i dobivenih submerznim uzgojem G. lucidum. Podaci pokazuju da novodobiveni fermentirani polisaharidi i smjesa polisaharida u odgovarajućim omjerima i koncentracijama imaju veću sposobnost uklanjanja slobodnih radikala od izvornih polisaharida, te da sadrže slične frakcije. Zaključeno je da novi polisaharidi imaju veću bioaktivnost, a mogu se lakše dobiti fermentacijom.

Keywords

Ganoderma lucidum; Lycium barbarum; polisaharidi; sposobnost uklanjanja slobodnih radikala

Hrčak ID:

48449

URI

https://hrcak.srce.hr/48449

Publication date:

5.3.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 2.661 *