Skip to the main content

Review article

Biosinteza, fermentacija, purifikacija i primjena surfaktina

Nikhil S. Shaligram ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, Matunga, Mumbai, IN-400 019 India
Rekha S. Singhal ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, Matunga, Mumbai, IN-400 019 India


Full text: english pdf 265 Kb

page 119-134

downloads: 10.201

cite


Abstract

Surfaktin, ciklički lipopeptid izoliran iz različitih sojeva bakterije Bacillus subtilis, jedan je od najučinkovitijih biosurfaktanata, koji čak i u koncentraciji od 0,005 % smanjuje površinsku napetost vode sa 72 na 27 mN/m. Sastoji se od 7 aminokiselina vezanih karboksilnim i hidroksilnim skupinama na masnu kiselinu sa 14 ugljikovih atoma. Biološka je aktivnost surfaktina raznovrsna: razgrađuje eritrocite, sprečava zgrušavanje, razgrađuje bakterijske sferoplaste i protoplaste te inhibira 3',5-fosfodiesterazu. Veliki troškovi proizvodnje i mali prinosi ograničavaju njegovu komercijalnu uporabu, pa je ispitana mogućnost povećanja proizvodnje surfaktina uzgojem mutanata Bacillus subtilis u tekućoj i na čvrstoj podlozi. U ovom su revijalnom prikazu opisana najnovija dostignuća u biosintezi, fermentaciji, purifikaciji, analizi i biomedicinskoj primjeni surfaktina.

Keywords

biosurfaktant; surfaktin; Bacillus subtilis; biosinteza; fermentacija; purifikacija

Hrčak ID:

53621

URI

https://hrcak.srce.hr/53621

Publication date:

10.6.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 12.472 *