Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH GUSAKA

Jasna Pintar ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dalibor Bedeković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Stjepan Mužic ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Janječić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ksenija Gazić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Petar Tanić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 67 Kb

str. 25-30

preuzimanja: 424

citiraj


Sažetak

Pogača uljane repice dobar je izvor sirovih bjelančevina povoljnog aminokiselinskog sastava, te kalcija i fosfora. Budući da su višegodišnjim selekcijskim radom stvoreni hibridi uljane repice sa smanjenim sadržajem antinutritivnih tvari, provode se istraživanja glede udjela pogače uljane repice u hranidbi različitih vrsta peradi.
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 5 i 10% pogače uljane repice (kultivara Bristol) u krmnim smjesama na proizvodna svojstva 108 hibridnih gusaka podijeljenih u 12 skupina, do dobi od 8 tjedana. Završne tjelesne mase iznosile su 4224.32, 4280.00 i 4290.9 g, te nije utvrđena signifikantna razlika (p>0.05) gledano po tretmanima.
Konverzija krmne smjese na kraju istraživanja iznosila je 2.99, 3.03 i 3.18 kg/kg, dok je mortalitet gusaka bio 0.00, 2.78 i 8.33%. Na temelju povećane konverzije krmne smjese i mortaliteta kod skupina hranjenih krmnim smjesama koje su sadržavale 10% pogače uljane repice ona se može primijeniti u krmnim smjesama u udjelu do 5%.

Ključne riječi

pogača uljane repice; tov; hibridne guske

Hrčak ID:

71363

URI

https://hrcak.srce.hr/71363

Datum izdavanja:

28.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.576 *