Original scientific paper
Karakteristike sorata jabuka (Malus x domestica Borkh.) uzgajanih na području Žrnovnice
Mira Radunić
orcid.org/0000-0003-3929-0239
; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Tatjana Klepo
; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Frane Strikić
; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Divna Lukić
; Među-Sveučilišni studij Mediteranske poljoprivrede, Split, Hrvatska
Marina Maretić
; Među-Sveučilišni studij Mediteranske poljoprivrede, Split, Hrvatska
Abstract
Razlike između dnevnih i noćnih temperatura zraka u vrijeme vegetacije kao i ostale agroekološke prilike na području Žrnovnice pogoduju uzgoju jabuke (Malus x domestica Borkh.). Cilj ovog istraživanja bio je pomološki i kemijski okarakterizirati sorte jabuke uzgajane na tom području te procijeniti potencijal sorte 'Žrnovska'. Na prikupljenim plodovima sorata 'Idared', 'Gloster', 'Golden Delicious', 'Red Delicious' i 'Žrnovska' determinirane su sljedeće karakteristike: masa ploda, dužina i širina ploda, sadržaj suhe tvari, ukupna kiselost, škrob, indeks zrelosti, pH, sadržaj kalija, ukupnih polifenola i ukupnih flavonoida. Najveću masu ploda imala je sorta 'Red Delicious' (192,30g), a najmanju 'Žrnovska' (114,73g) dok se ostale sorte nisu značajno razlikovale. Tvrdoća sorte 'Žrnovska' značajno je veća u odnosu na ostale istraživane sorte kao i sadržaj ukupnih kiselina i ukupnih polifenola. Dobiveni rezultati upućuju na potrebu očuvanja i promocije sorte 'Žrnovska' kao prepoznatljivog lokalnog proizvoda.
Keywords
polifenoli; kemijske karakteristike; pomološke karakteristike; sorta "Žrnovska"
Hrčak ID:
77440
URI
Publication date:
9.2.2012.
Visits: 3.848 *