Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.53.01.15.3762

Određivanje trans-resveratrola u pokožici grožđa tijekom sazrijevanja i u vinu pomoću metode HPLC

Elisabeta I. Geana ; National R&D Institute for Cryogenics and Isotopic Technologies – ICIT Rm. Valcea, Valcea, Romania
Oana R. Dinca ; National R&D Institute for Cryogenics and Isotopic Technologies – ICIT Rm. Valcea, Valcea, Romania
Roxana E. Ionete ; National R&D Institute for Cryogenics and Isotopic Technologies – ICIT Rm. Valcea, Valcea, Romania
Victoria Artem ; Research Station for Viticulture and Oenology Murfatlar, Murfatlar, Romania
Violeta C. Niculescu ; National R&D Institute for Cryogenics and Isotopic Technologies – ICIT Rm. Valcea, Valcea, Romania


Puni tekst: engleski pdf 195 Kb

str. 73-80

preuzimanja: 793

citiraj


Sažetak

Trans-resveratrol (3,5,4'-trihidroksi-trans-stilben) je prirodni fenol, koji se nalazi u pokožici grožđa i iz nje dospijeva u proizvode od grožđa. U novije se vrijeme ponovno javlja interes za primjenu vina u liječenju različitih zdravstvenih poremećaja. U ovom je radu tjedno praćen udjel trans-resveratrola u pokožici pet sorata crnog grožđa tijekom uzgoja 2012. i 2013. godine. Nakon toga su analizirana i vina proizvedena iz tih sorata. Za određivanje količine trans-resveratrola u ekstraktu pokožice i vinu upotrijebljena je viskodjelotvorna tekućinska kromatografija. Veći je udjel trans-resveratrola pronađen u grožđu i vinu iz 2012. godine, i to zbog povoljnijih klimatskih uvjeta. Najviše je trans-resveratrola bilo u grožđu i vinu sorata Pinot Noir i Feteasca Neagra, a najmanje u onima sorte Cabernet Sauvignon. Zaključeno je da postoji značajna korelacija između količine trans-resveratrola u pokožici grožđa i u vinu, i to kod svih sorata.

Ključne riječi

antioksidacijska aktivnost; grožđe; vino; trans-resveratrol; metoda HPLC

Hrčak ID:

136926

URI

https://hrcak.srce.hr/136926

Datum izdavanja:

30.3.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.397 *