Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UČINAK DJELOMIČNE ZAMJENE SAČME SOJE SAČMOM SUNCOKRETA U OBROCIMA JANJADI U EKOLOŠKOM UZGOJU NA NJIHOVE PROIZVODNE I EKSTERIJERNE ODLIKE

Zvonko Antunović ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Željka Klir ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vinko Sčaja ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mario Ronta ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Josip Novoselec ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 54 Kb

str. 51-56

preuzimanja: 250

citiraj


Sažetak

Cilj rada je bio istražiti učinak djelomične zamjene sačme soje sačmom suncokreta u obrocima janjadi u ekološkom uzgoju na njihove proizvodne i eksterijerne odlike. Istraživanje je provedeno na ekološkom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Osječko-baranjskoj županiji s 20 janjadi pasmine Merinolandrace u dobi od 90 dana. Janjad je hranjena krmnim smjesama gdje je u pokusnoj skupini djelomično smanjen udio sačme soje te je uključena sačma suncokreta (13%). Janjad je sijeno i vodu konzumirala po volji. Pokus je trajao 30 dana. Držanje i hranidba janjadi bili su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda. Vaganje i uzimanje tjelesnih mjera te indeksa tjelesne kondicije janjadi provedeno je na početku i na kraju istraživanja. Analizom proizvodnih i eksterijernih odlika janjadi nisu utvrđene značajne razlike u tjelesnim masama i dnevnim prirastima te tjelesnim mjerama i indeksima tjelesne razvijenosti pri hranidbi gdje je sačma soje djelomično zamijenjena sačmom suncokreta. Na temelju dobivenih rezultata istraživanja može se zaključiti da je opravdana djelomična zamjena sojine sačme suncokretovom sačmom u hranidbi janjadi nakon odbića u ekološkom uzgoju. Daljnja istraživanja potrebno je proširiti i na utvrđivanje metaboličkog profila krvi te kvalitete janjećeg mesa.

Ključne riječi

sačma soje; sačma suncokreta; janjad; ekološki uzgoj; proizvodna svojstva

Hrčak ID:

173039

URI

https://hrcak.srce.hr/173039

Datum izdavanja:

8.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.216 *