Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ GODIŠNJEG DOBA NA SASTAV MASNIH KISELINA I SADRŽAJ KONJUGACIJSKE LINOLNE KISELINE U MLIJEKU

R. Salamon orcid id orcid.org/0000-0002-9189-6230 ; Sapientia – Hungarian University of Transylvania,Csíkszereda Campus, Szabadság tér 1., Csíkszereda, Romania;
É. Varga-Visi ; University of Kaposvár, Faculty ofAnimal Science, Institute of Chemistry Guba S. u. 40., H-7400 Kaposvár
P. Sára ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry Guba S. u. 40., H-7400 Kaposvár
Zs. Csapó-Kiss ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry Guba S. u. 40., H-7400 Kaposvár
J. Csapó ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry Guba S. u. 40., H-7400 Kaposvár


Puni tekst: engleski pdf 117 Kb

str. 193-200

preuzimanja: 593

citiraj


Sažetak

Svrha ovog istraživanja bila je odrediti sastav masnih kiselina u mlijeku glavnih pasmina u Mađarskoj, tj. mađarskog simentalca, crvenog holsteinfrizijca, i crnog holstein-frizijca, te promjene u sastavu masnih kiselina u njihovom mlijeku tijekom godine, osobito s obzirom na sadržaj konjugacijske linolne kiseline. Količina nezasićenih masnih kiselina (oleinska kiselina, linolna kiselina i linolenska kiselina) uključujući linolnu konjugacijsku kiselinu bila je veća ljeti nego zimi. U slučaju zasićenih masnih kiselina (maslačna kiselina, kaprinska kiselina, kaprilna kiselina, kapronska kiselina, miristinska kiselina, palmitinska kiselina, te stearinska kiselina) tendencija je bila suprotna. Količina konjugacijske linolne kiseline
kretala se od 0,8 do 1,4% s prosječnom vrijednosti od 1,1%.

Ključne riječi

konjugacijska linolna kiselina; masne kiseline; mliječna mast; godišnje doba; mađarski simentalac; crveni holstein-frizijac; crni holstein-frizijac

Hrčak ID:

26446

URI

https://hrcak.srce.hr/26446

Datum izdavanja:

16.10.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.757 *