Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ GODIŠNJEG DOBA NA SASTAV MASNIH KISELINA I SADRŽAJ KONJUGACIJSKE LINOLNE KISELINE U MLIJEKU
R. Salamon
orcid.org/0000-0002-9189-6230
; Sapientia – Hungarian University of Transylvania,Csíkszereda Campus, Szabadság tér 1., Csíkszereda, Romania;
É. Varga-Visi
; University of Kaposvár, Faculty ofAnimal Science, Institute of Chemistry Guba S. u. 40., H-7400 Kaposvár
P. Sára
; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry Guba S. u. 40., H-7400 Kaposvár
Zs. Csapó-Kiss
; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry Guba S. u. 40., H-7400 Kaposvár
J. Csapó
; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry Guba S. u. 40., H-7400 Kaposvár
Sažetak
Svrha ovog istraživanja bila je odrediti sastav masnih kiselina u mlijeku glavnih pasmina u Mađarskoj, tj. mađarskog simentalca, crvenog holsteinfrizijca, i crnog holstein-frizijca, te promjene u sastavu masnih kiselina u njihovom mlijeku tijekom godine, osobito s obzirom na sadržaj konjugacijske linolne kiseline. Količina nezasićenih masnih kiselina (oleinska kiselina, linolna kiselina i linolenska kiselina) uključujući linolnu konjugacijsku kiselinu bila je veća ljeti nego zimi. U slučaju zasićenih masnih kiselina (maslačna kiselina, kaprinska kiselina, kaprilna kiselina, kapronska kiselina, miristinska kiselina, palmitinska kiselina, te stearinska kiselina) tendencija je bila suprotna. Količina konjugacijske linolne kiseline
kretala se od 0,8 do 1,4% s prosječnom vrijednosti od 1,1%.
Ključne riječi
konjugacijska linolna kiselina; masne kiseline; mliječna mast; godišnje doba; mađarski simentalac; crveni holstein-frizijac; crni holstein-frizijac
Hrčak ID:
26446
URI
Datum izdavanja:
16.10.2006.
Posjeta: 1.757 *