Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PROCJENA NEAKTIVNOSTI PROTUHRANJIVIH ČIMBENIKA OSJETLJIVIH NA TOPLINU U PUNOMASNOJ SOJI

É. Varga-Visi ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, Guba S. u. 40., H-7400 Kaposvár
Cs. Albert ; Sapientia – Hungarian University of Transylvania,Csíkszereda Campus, Szabadság tér 1., Csíkszereda, Romania
K. Lóki ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, Guba S. u. 40., H-7400 Kaposvár
J. Csapó ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, Guba S. u. 40., H-7400 Kaposvár


Puni tekst: engleski pdf 62 Kb

str. 201-205

preuzimanja: 953

citiraj


Sažetak

Redovita kontrola kakvoće primjerenosti toplinskog tretiranja punomasne soje zahtijeva primjenu brzih kemijskih metoda. U ovom radu primijenjeni su test aktivnosti inhibitora tripsina i test ureaze na uzorcima punomasne soje kuhane u pari pod pritiskom (tostirane) ili ekstrudirane na različitim temperaturama i brzinama. U slučaju tostiranja oba rezultata laboratorijskih ispitivanja su dokazala da je grijanje bilo primjereno, dok su u slučaju ekstrudiranja uzoraka oba testa dala različite rezultate. U slučaju određene temperature i vremenske kombinacije brzi i manje točan test ureaze potvrdio je da je toplinsko tretiranje postiglo svrhu dok su rezultati testa aktivnosti inhibitora tripsina pokazali da je razina inhibitora još uvijek visoka, a punomasna soja nedovoljno zagrijana.

Ključne riječi

punomasna soja; suho ekstrudiranje; tostiranje; aktivnost inhibitora tripsina; test ureaze

Hrčak ID:

26447

URI

https://hrcak.srce.hr/26447

Datum izdavanja:

16.10.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.873 *