Izvorni znanstveni članak
DJELOVANJE KAKVOĆE KRMIVA NA PROIZVODNJU I ZDRAVLJE MLIJEČNIH KRAVA
Vladimir Vajda
; University of Veterinary Medicine, Košice, Slovak republic
Iveta Maskalová
; University of Veterinary Medicine, Košice, Slovak republic
Sažetak
Vrednovanje metabolizma energije analiziranjem obroka, fermentacije buraga i krvnih markera provedeno je na osnovi 20 uzoraka 363 mliječne krave, te traženja međusobnih odnosa u prelaznim razdobljima i na vrhuncu laktacije. Istraživanje je potvrđeno sljedećim rezultatima: U razdoblju priprema za teljenje - glavnina obroka sadržavala je povećane vrijednosti neutralnih deterdžentnih vlakana (NDF u 60% stada) i kiselih deterdžentnih vlakana (ADF u 50% stada) s graničnim vrijednostima nevlaknastih ugljikohidrata (NFC). Povećane razine octene kiseline (u 57%
životinja) te smanjene razine propionske kiseline (u 38% životinja), s većim omjerom C2:C3=3.3:1 u 53% životinja, značajno ograničavaju prilagodbu metabolizma buraga na vrstu koncentrata u obroku nakon poroda. Navedeni tip fermentacije rezultira negativnom energetskom ravnotežom sa sklonošću lipomobilizaciji (30% životinja) i manifestacijom opterećenja jetre (40% životinja). U razdoblju poslije teljenja - promjena obroka na koncentrat tipa TMR s povećanim razinama NFC u 50% stada i niskim stupnjem prilagodbe fermentacije buraga rezultirala je acidifikacijom buraga (50% životinja), popratnom ketogenezom (34% životinja), povećanim jetrenim opterećenjem (64% životinja) i pojavom ketoze (12-34% životinja). U razdoblju vrhunca laktacije - primijećena je postupna stabilizacija buraga kao i intermedijarnog metabolizma uz ispoljavanje ketogeneze u 25% ispitanih životinja, s hranidbenim i metaboličkim poremećajima jetre u 52% životinja. Daljnje povećanje razine proizvodnje mlijeka i sastojaka mlijeka zahtijeva poboljšanje kakvoće, hranidbene vrijednosti i probavljivosti krmiva. Povećanje udjela koncentrata kako bi se povećala koncentracija hranjivih tvari u TMR očituje se acidifikacijom buraga s tendencijom smanjenja mliječne masti u mlijeku i povećanom pojavom oštećenja papaka.
Ključne riječi
kakvoća krmiva; NDF; NFC; fermentacija buraga
Hrčak ID:
27009
URI
Datum izdavanja:
25.7.2008.
Posjeta: 1.738 *